Binnenland
NOS

Jeugdzorg in de problemen: 'suïcidale kinderen kunnen soms niet eens op een wachtlijst'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeugdzorg in de problemen: 'suïcidale kinderen kunnen soms niet eens op een wachtlijst'

Wachtlijsten zijn lang, en de druk op de medewerkers is hoog. Vandaag leggen Jeugdzorg-medewerkers daarom hun werk neer. Het is de aftrap van een nieuwe reeks acties, aangevoerd door de vakbond FNV Zorg en Welzijn.

Jeugdzorgmedewerkers leggen werk neer

“We zien dat we tegen een code zwart aan lopen”, vertelt Maaike van der Aar, bestuurder van FNV Zorg en Welzijn. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt ze over de status van de jeugdzorg. Ze maakt zich grote zorgen over de situatie. Op sommige plekken zijn ze gestopt met het aannemen van cliënten en er zijn lange wachtlijsten. “Mensen verlaten de sector, waardoor de wachtlijsten groeien. We zitten in een spiraal naar beneden.”

Problemen

De problemen die benoemd worden, spelen al jarenlang. Jeugdzorg kampt al jaren met een personeelstekort en een te hoge werkdruk. “We hebben flink ingezet op het verminderen van administratie en werkdruk, maar dat gebeurt niet.” Daarnaast is het werk van jeugdzorgmedewerkers steeds ingewikkelder geworden. “Er gaan allerlei mensen over, maar tegelijkertijd wijst iedereen naar elkaar. Dan gebeurt er dus niets.”

Geld

Een van de problemen was een tekort aan geld. Recentelijk heeft het demissionaire kabinet gezegd dat het volgend jaar 1,3 miljard euro extra uittrekt voor jeugdzorg. Dit komt, volgens van der Aar, niet op de goede plekken. “Helaas gaat het geld niet naar jeugdzorg, maar naar de gemeente. Dat is niet gelijk hetzelfde”, vertelt ze. Gemeentes kopen de hulp van jeugdzorg in, alleen wordt dat geld niet altijd besteed aan de zorg. “We merken aan de CAO-tafel, daar praten we over een goede betaling voor medewerkers en werkdrukverlaging. Je hoort dat er gewoon geen geld terecht komt bij de instellingen.”

Ultimatum

FNV Zorg en Welzijn heeft een ultimatum gesteld aan het Rijk, gemeentes en werkgevers. “Jullie moeten eens doen wat nodig is, anders gaan we kopje onder.” De acties worden afgetrapt door een lichtjestocht, daarvoor leggen jeugdzorgmedewerkers het werk neer. De crisiszorg blijft wel beschikbaar. Hiermee hoopt van der Aar beweging te zien bij de verschillende betrokken partijen. “Als dit geen beweging veroorzaakt, dan staat de volgende gepland op 29 november. Als het nodig is, dan gaan we gewoon door. ”

RJN jeugdzorg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie