Binnenland
NOS

'Aardbeving in Syrië komt bovenop humanitaire ramp'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aardbeving in Syrië komt bovenop humanitaire ramp'

In Syrië komt de aardbeving bovenop een stille humanitaire ramp, stelt Jasper Kuipers. Hij is directeur van Dokters van de Wereld en was vorige week in Syrië.

Aardbeving in Syrië komt bovenop humanitaire ramp

"Het leed was vorige week al niet te beschrijven. Er zijn binnen Syrië al 4 miljoen mensen naar het noorden gevlucht en die leven al 10 jaar in armoedige tentenkampen. Een collega zei vanochtend tegen mij: er is een aardbeving en winterkou over heen gekomen. Het is de perfecte storm", vertelt Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld, in het NOS Radio 1 Journaal.

Winterkou

"Dokters van de Wereld heeft een aantal klinieken in Syrië en we zien deze ochtend veel mensen met bevriezingsverschijnselen. De vorige keer dat daar een aardbeving was, was het in de zomer. Dan konden mensen nog wel lang overleven." Nu is dat anders. De komende week worden er tempraturen van -7 verwacht. "Dan is het niet mogelijk om de hele nacht onder het puin te leven."

Kuipers beschrijft dat mensen veelal in tentjes leven die in de modder staan, verder zijn er ook weinig tot geen sanitaire voorzieningen en is er ook vaak geen elektra aanwezig.

Reddingswerk

Ook voor reddingswerkers maakt het zoeken en redden van mensen enorm lastig. "Er is weinig elektriciteit, wegen zijn onbegaanbaar en het gebied is slecht toegankelijk." Syrië heeft al jaren te maken met sancties van andere landen. "Daardoor is het heel moeilijk om in het gebied van Noord-Syrië te komen." Turkije heeft ook grote invloed op het gebied, maar er staat maar één grenspost. "Ik was vorige week nog bij de grenspost en normaliter staat er al een file van vrachtwagens heen en weer. Ik wil me niet voorstellen hoe het er nu uit ziet."

Hulp

Er zijn zeker wel pogingen van reddingswerkers om toegang tot het gebied te krijgen, maar volgens Kuipers gaat dat erg moeizaam. "Gelukkig hebben wij ongeveer 250 mensen in het gebied, die zijn met andere organisaties aan het werk. Er zijn ook andere lokale NGO’s die hulp bieden, maar de internationale hulp… Het is al moeilijk om Zuid-Turkije te bereiken, laat staan dat het lukt voor Syrië."

OOG Syrië n turkije

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie