Binnenland

Glimmende boomkikkers

foto: Fotograaf: Gladysfoto: Fotograaf: Gladys
  1. Nieuwschevron right
  2. Glimmende boomkikkers

De mooiste kikker van Nederland is toch wel de boomkikker. Hoewel hij maar een paar centimeter groot is, is de soort zeer geliefd bij fotografen. Wat maakt de boomkikker zo fotogeniek?

Glad huidje

Allereerst natuurlijk z'n bijzondere huid. In tegenstelling tot veel andere kikkers en padden heeft de boomkikker een gladde, glimmende huid zonder onaantrekkelijke wratten. Ook de egale, felgroene kleur spreekt tot de verbeelding, helemaal als deze mooi afsteekt tegen een paar rode bessen.


Fotograaf: A3aanw

Zonnebad

Verder zijn boomkikkers gek zijn op zonnen en dat is ideaal voor een mooie foto. Veel kikkers en padden mijden zonlicht juist uit angst voor uitdroging. Tijdens zo'n zonnebad houdt de boomkikker zijn poten dicht tegen z'n lichaam om waterverlies door verdamping te beperken. Hierdoor valt hij wel nauwelijks op en moet je als fotograaf goed zoeken.


Fotograaf: LeenEus

Zuignapjes

De boomkikker is een echte klimmer. Hij heeft zuignapjes aan het einde van vingers en tenen zodat hij zich goed kan vasthouden. Voor een actiefoto moet je veel geduld hebben, want ze bewegen niet vaak!


Fotograaf: Kathleen1970

Kwakende kikker

Een mooi moment om de boomkikker te fotograferen is als de mannetjes kwaken. Ze hebben een hele grote kwaakblaas onder hun kin, die dan goed zichtbaar is.


Fotograaf: Natujohn

Grijs door stress

De populariteit van boomkikkers heeft natuurlijk ook nadelen voor de soort. Sommige fotografen pakken de kikker op en zetten hem in de gewenste positie. Niet de bedoeling natuurlijk. Gebruik ook het liefst een telelens om verstoring te voorkomen. Zodra je ziet dat een boomkikker zijn glanzende groene kleur verliest en dofgrijs of bruin wordt, betekent dit vaak dat hij gestrest is. Hoogste tijd om te stoppen.

Kijk dinsdag 31 januari naar Menno Bentveld die speciaal voor Vroege Vogels TV op zoek gaat naar de boomkikkers.

Ster advertentie
Ster advertentie