Binnenland
MAX

Wereldprimeur door boerenverstand: zo zijn dijken sneller te verstevigen

foto: pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereldprimeur door boerenverstand: zo zijn dijken sneller te verstevigen

Een wereldprimeur in Groningen, het is daar gelukt om klei te maken van baggerslip. Met die klei is nu een dijk verstevigd. Erik Jolink van Waterschap Hunze en Aa’s, was betrokken bij de ontwikkeling van de dijk. Hij vertelt over deze ondervinding in Villa VdB.

Wereldprimeur in Groningen: de dijken van morgen

Er is veel nodig voor een kleidijk, en het belang ervan is groot. "We hebben kwetsbare dijken, veel hiervan moeten de komende jaren versterkt worden. We willen geen asfaltdijken, we willen mooie groene kleidijken. Maar voor zo’n dijk is circa 1.7 miljoen kubieke meter klei nodig", legt Jolink uit.

De oplossing

In Groningen is nu een oplossing gevonden, namelijk klei maken van baggerslib. Jolink zag in de natuur dat het baggerslib dat tegen de dijken aanligt, zorgt voor versteviging. Dus vond hij het een kwestie van boerenverstand om dit op grotere schaal te gaan doen: "In het water zweeft veel slib en de natuur heeft daar onder te lijden. Dit probleem is tegelijkertijd de oplossing voor onze zoektocht naar klei. Slib is van nature een uitstekende bron voor dijken."

Dijkenklei

En daarom is Jolink er verder mee aan de slag gegaan; "We hebben onderzocht hoe je van baggerslib dijkenklei kan maken, dit is nog nooit eerder gedaan. In Nederland is het niet eerder gebeurd, omdat we erg afhankelijk zijn van de dijken. Daarom zijn er strenge richtlijnen waar de dijken aan moeten voldoen." De klei die wordt geproduceerd vanuit het baggerslib voldoet nu namelijk niet aan de richtlijnen. Want er is namelijk sprake van een te hoog zoutgehalte in de klei uit slib.

Testen

Maar volgens Jolink is er met dat bijltje gehakt: "We hebben deze klei uit baggerslib uitgebreid getest bij een testcentrum in Delft. Als de dijk robuuster gemaakt wordt met deze slib, dan is dit geen probleem. Want uit de testen blijkt dat dit veilig is". En daarom durft het waterschap Hunze en Aa's het nu aan om de klei te gaan gebruiken.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie