Binnenland
BNNVARA

Natuur bij dijken heeft levens gered

foto: Vincent Vuikfoto: Vincent Vuik
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuur bij dijken heeft levens gered

De natuur heeft bij de stormvloed van '53 levens gered. Dat zeggen onderzoekers van NIOZ Yerseke, Deltares en Technische Universiteit Delft en Universiteit van Antwerpen in een artikel in het blad Nature Sustainability. Uit analyse van oude archieven blijkt: tijdens de ramp zijn dijken waar natuur aan de voet lag, minder vaak en minder erg doorgebroken dan dijken zónder natuurlijke bescherming. In Vroege Vogels legt civiel ingenieur Vincent Vuik uit hoe dat zit.

Kwelders en dijken

Ook tijdens de beruchte Kerstvloed van 1717, in Noord-Nederland hebben kwelders mensenlevens gered, stelt Vuik. "Op een heel oude kaart konden we precies zien waar de dijken destijds waren doorgebroken en waar de kwelders lagen. Daaruit bleek: hoe meer kwelder, hoe minder dijkdoorbraak."

De Groningse kust uit 1717 ©Historisch archief waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Geschiedenis is les voor de toekomst

"Deze analyse van oude dijkdoorbraken leert ons ook heel veel voor de kustbescherming van de toekomst", zegt ecoloog Bregje van Wesenbeeck van Deltares in Delft. "Over de hele wereld kunnen we nog veel meer doen met natuur om kusten te verstevigen. Niet alleen met kwelders in Nederland, maar ook met mangrovebossen in bijvoorbeeld Indonesië."

Wisselpolders

Eén van de manieren waarop natuur kan helpen om kusten te beschermen is met zogenoemde wisselpolders. In deze animatie leggen onderzoekers van het NIOZ in Yerseke uit hoe dat werkt.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie