Binnenland
AVROTROS

Hoe sterk en veilig zijn de Nederlandse dijken nog?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe sterk en veilig zijn de Nederlandse dijken nog?

Naast de overgelopen Maas in Limburg brak gisteren ook een zomerdijk in het Gelderse Hattem. Verder worden de dijken aan de Lek in Utrecht extra gecontroleerd vanwege het hoge water. Hoe sterk en veilig zijn de Nederlandse dijken nog? Dijkgraaf en lid van bestuur van de Unie van Waterschappen Hetty Klavers geeft het antwoord bij Blok&Toine.

Uitzonderlijke situatie in Limburg

We hebben momenteel te maken met uitzonderlijke waterstanden in de zomer, aldus Klavers. "Zeker in het Maasstroomgebied zijn de omstandigheden extreem. Dat wil zeggen dat het ook een grote test is voor de dijken. Daar waar we zien dat er zorgelijke situaties zijn, zijn al plannen voor versterking."

Sinds 2017 is er een nieuw bijzonder normstelsel die ervoor zorgt dat de dijken zijn beschermd tegen exceptionele situaties, vertelt Klavers. “Dit zogenoemde hoogwater beschermingsprogramma wordt begonnen met de meest urgente trajecten rond de rivieren. In 2050 hopen we dit programma hiermee 1100 kilometer versterkt te hebben."

Voorspellingen

De waterschappen kunnen dit hogere water wel zien aankomen. “Dankzij Rijkswaterstaat, die het hoog watervoorspellingen doet, is dit te zien. Dit kunnen we langer van tevoren aanzien komen bij de Rijn. Dit komt omdat het langer duurt voordat het water in de rivier er langer over doet om in Nederland aan te komen. De situatie in het Maasgebied was afgelopen week zo exceptioneel omdat het water letterlijk van alle kanten kwamen. Op z’n moment zijn de voorspellingsmodellen niet lang van tevoren bekend.”

Tijdens hoogwater is het hard werken, de dijken worden op de proef gesteld, legt dijkgraaf Klavers uit. "Dat is op zich geen probleem, maar tijdens hoog water duren deze periodes erg lang. Wanneer een dijk dan verzadigd raakt, en er lang water tegenaan staat, houden we het in de gaten. Wanneer we constateren dat er zand wordt meegenomen worden er direct noodreparaties uitgevoerd. Na afloop controleren we alle dijken en wordt alles op alles gezet om de dijken winterklaar te maken."

Rivieren de ruimte geven

Het meeste geld gaat zitten in de grote dijkversterkingen, aldus Klavers. "Als je kijkt naar de situatie in 1993 en 1995 hebben we niet besloten om de dijken te verhogen. Maar we hebben juist rivieren meer ruimte gegeven. Daarnaast worden ook dijken versterkt, dit kost niet alleen veel geld maar ook moed en een visie."

Extreme waterstanden in de Maas waren niet te voorspellen: 'Het water kwam van alle kanten'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie