Binnenland
WNL

Danny V. ruim drie jaar de cel in voor doodrijden Jesse (20): 'Mijn grote broer is er niet meer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Danny V. ruim drie jaar de cel in voor doodrijden Jesse (20): 'Mijn grote broer is er niet meer'

Danny V. (30) zat in 2021 dronken achter het stuur en reed een groep fietsers aan. Een van hen, de pas 20-jarige Jesse Smit, kwam daarbij om het leven. Danny V. heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen van drie jaar en negen maanden. Het zal het verdriet van de familieleden van Jesse niet doen verdwijnen. "Mijn grote voorbeeld en broer is er niet meer", zei Roos, het zusje van Jesse, tijdens de slachtofferverklaring.

Roos kon haar tranen niet bedwingen toen zij haar verklaring aflegde. "Waarom Jesse?", vroeg zij zich af. "Hij had nog zoveel dingen moeten meemaken." Iets wat zij nooit meer zal vergeten was het moment dat zij de verpleger sprak toen Jesse in het ziekenhuis lag. 'Geef je grote broer nog maar een dikke knuffel en kus, want we weten niet hoe de operatie gaat verlopen'. "De schok en paniek die ik toen kreeg als zusje is niet in woorden te beschrijven."

De moeder van Jesse richt zich in haar verklaring direct tot Danny V. "Zo Danny, of beter moordenaar van Jesse. Want zo zien wij het. Jij wilde ons later in de ogen kijken? Dat mag dan nu. Dat beeld gaat nooit meer van ons netvlies. Een diepe schok die regelmatig in een nachtmerrie voorbij komt. Ons kind, dood, door jouw schuld."

'Verschrikkelijke gebeurtenissen'

"Het zijn altijd verschrikkelijke gebeurtenissen. Deze straf klinkt heel laag, want de nabestaanden moeten leven met een enorm gemis. Misschien zou voor de nabestaanden de enige gerechtigheid zijn dat de verdachte levenslang of de doodstraf krijgt. We leven alleen niet meer in de Middeleeuwen", reageert advocaat Rick van Leusden, die gespecialiseerd is in het bijstaan van verdachten in dodelijke verkeersongevallen, in Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Hoe erg het voor de nabestaanden ook is, dit is wel hoe het verkeersstrafrecht werkt volgens Van Leusden. "Je kijkt eerst naar de verkeersfout of het aantal verkeersfouten dat is gemaakt. Daarbij betrek je allerlei andere omstandigheden. Bijvoorbeeld of iemand echt spijt toont, het aantal slachtoffers. Neem dat alles bij elkaar, dan komt er een straf uit."

Roekeloos rijgedrag

De rechter spreekt in zijn vonnis ook over roekeloos rijgedrag van Danny V. Dat is sinds een wetswijziging van een aantal jaar geleden aangepast. Voorheen vielen alleen "extreme verkeersovertredingen" daaronder, zegt de advocaat. Denk aan straatraces of spookrijden. Na de wetswijziging is roekeloos rijgedrag meer in lijn gebracht met hoe de samenleving dat begrip ervaart. "Heel heftig rijgedrag en of een optelsom van verkeersfouten", vertelt Van Leusden. En doorrijden na een dodelijk ongeluk valt daar nu dus ook onder.

Van Leusden legt uit dat er twee situaties zijn wat betreft doorrijden na een ongeluk. In een instantie gaat het om het doorrijden na het raken van een object. "Daar staat 3 maanden voor", zegt hij. "Een andere situatie is dat je een persoon aanrijdt en in hulpeloze toestand achterlaat. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal één jaar."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie