Binnenland
WNL

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnen gekregen waarbij de dader is weggereden na het ongeval. Dat zijn er 200 meer dan in 2022, blijkt uit cijfers die in handen zijn van de podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Slachtoffers van een aanrijding kunnen een beroep doen op het Waarborgfonds als er geen dader bekend is. "Het is het hoogste aantal in zeven jaar tijd, goed voor een schadebedrag van rond de 20 miljoen euro", laat woordvoerder Jelle Smits van het Waarborgfonds weten. "Mensen raken op allerlei manieren gewond: van een gebroken teen tot een dwarslaesie."

Huftergedrag

Het Waarborgfonds ziet de toegenomen drukte op de weg en huftergedrag onder bestuurders van voertuigen als de belangrijkste redenen voor de toename.

Smits: "Het kan bijvoorbeeld zijn dat je wordt afgesneden op de snelweg en in de vangrail belandt, maar ook dat je door een auto wordt geraakt terwijl je over het zebrapad loopt."

Paaltjes

Niet altijd is een doorrijder de veroorzaker van de schade. Zo kwamen er in het afgelopen jaar bij het Waarborgfonds ook nog eens ruim 23.000 meldingen binnen van mensen die schade toebrachten aan wegmeubilair als paaltjes en lantaarnpalen.

Ook hier is volgens Jelle Smits van het Waarborgfonds sprake van een toename ten opzichte van een jaar eerder. "De enige categorie waarin we het aantal meldingen zien afnemen, is die van schade aan de geparkeerde auto. Mogelijk komt dat door camera’s en sensoren die op veel auto’s zitten."

Vanavond om 19.00 uur besteedt Het Misdaadbureau van Omroep WNL op NPO Radio 1 aandacht aan de gevolgen van doorrijden na een ongeval. Zo doet Kirsten van der Zeeuw haar verhaal: zij verloor haar zoon na een dramatisch verkeersongeval. De aflevering is vanaf maandagavond 20.00 uur terug te luisteren in alle podcastapps.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie