Politiek
WNL

CEO Tata Steel na miljardenhandreiking kabinet: 'Gesprekken worden ingewikkeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CEO Tata Steel na miljardenhandreiking kabinet: 'Gesprekken worden ingewikkeld'

Directievoorzitter van Tata Steel Hans van den Berg stelt dat de gesprekken met demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens over de vergroeningstransitie van het bedrijf nog "best ingewikkeld gaan worden". Dat zegt hij in het radioprogramma Sven op 1 naar aanleiding van uitgebreide onderzoeken die zijn gepresenteerd aan het kabinet. Het kabinet is daardoor van plan om miljarden in het bedrijf te pompen om Tata Steel sneller groen staal te laten produceren en om overlast op de omgeving sneller te verminderen.

De keuze van het demissionaire kabinet is gebaseerd op een rapport van twee adviseurs waarin vijf opties zijn uitgewerkt: van sluiting tot de bouw van een compleet nieuwe fabriek. In het advies in het rapport van oud-minister Hans Wijers en voormalig bankier Frans Blom staat dat er tussen de half miljard en drie miljard euro wordt uitgetrokken voor Tata Steel. Niets doen zou de overheid waarschijnlijk nog veel meer miljarden kosten, onder andere voor kosten die vrijkomen bij een eventuele ontmanteling van de fabriek.

Het was niet de bedoeling dat de bedragen naar buiten zouden komen. Adriaansens reageert teleurgesteld, maar zegt daarbij dat het daadwerkelijke bedrag dat wordt uitonderhandeld nooit precies binnen die 'range' ligt. Tijdens een kort WhatsApp-gesprek met Van den Berg beaamde ze dat het plan er goed uitziet. Van den Berg: "Dit is de best mogelijke uitkomst. Niet alleen voor Tata Steel, maar ook voor heel veel andere belanghebbenden van het bedrijf. En natuurlijk ook voor de mensen in de omgeving."

Hans van den Berg (CEO Tata Steel) na handreiking kabinet: 'Gesprekken worden ingewikkeld' (29 maart 2024) - Sven op 1

Haalbaarheid onderzoeken

Adriaansens en Van den Berg hebben dus inmiddels al even kort contact gehad, maar hebben de agenda’s nog niet naast elkaar gelegd om de haalbaarheid te bespreken. Van den Berg onderstreept dat dit op korte termijn gaat gebeuren. "We gaan met het bedrijf onderzoeken wat de haalbaarheid van het plan is. Ook gaan we kijken naar versnellingsmogelijkheden. Dat doen we in het kader van maatwerkafspraken, dus dat zal wel behoorlijk lastig worden."

Van den Berg benadrukt dat in 2029 de groene transitie gerealiseerd kan zijn. "Over versnellingsopties moeten we kijken hoe snel dat kan." Hij hoopt dat na de gesprekken met het demissionaire kabinet, waarvan hij dus verwacht dat ze ingewikkeld zullen worden, ze binnen een paar maanden de handtekening eronder kunnen zetten.

Ondertussen zijn er meerdere rechtszaken aangespannen tegen Tata Steel, waaronder door omwonenden. Ruim 1400 omwonenden willen een schadevergoeding van de staalfabriek. Volgens Van den Berg is de reactie daarop een zo snel mogelijke transitie naar groen staal.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie