Binnenland
NTRPowNed

Overstromingsrisico neemt toe: 'Ik denk dat we een aantal gebieden in Nederland moeten loslaten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overstromingsrisico neemt toe: 'Ik denk dat we een aantal gebieden in Nederland moeten loslaten'

De gevolgen van klimaatverandering worden steeds meer voelbaar. Uit berekeningen van het KNMI blijkt dat de hoeveelheid neerslag de afgelopen zestig jaar met 20 procent is gestegen. Daarbij neemt het risico op overstromingen toe. Marian Booltink is crisiscoördinator bij Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en vertelt in 5 Dagen over wat ons land te wachten staat. "Als we in Nederland willen blijven wonen, moeten we daar de komende jaren echt flink in gaan investeren."

5 Dagen...

Crisis

In meerdere gemeenten vindt deze week een crisisoefening plaats. Ruim 200 medewerkers van het waterschap en dertig militairen trainen voor een scenario van wateroverlast. In dit scenario staat het water hoog, zijn er storingen bij een gemaal en is een ander gemaal uitgevallen. "Het is ontzettend belangrijk dat je extreme situaties oefent", vertelt Marian Booltink. "Dan kunnen situaties ook goed worden opgepakt en afgehandeld als omstandigheden wat minder spannend zijn."

Ook worden dijken gecontroleerd en wordt eventuele schade aangegeven bij de dijkpost.

'Het wordt steeds extremer'

Dit soort oefeningen zijn van groot belang vanwege de toename in extreme regenval. "We denken op dit moment dat het steeds moeilijker gaat worden om het allemaal op orde te hebben. Het wordt steeds extremer, en daar proberen wij ons op voor te bereiden." Scenario’s zoals de overstromingen in Limburg in de zomer van 2021 zitten vers in het geheugen van Booltink. "We weten sinds de overstromingen in Limburg dat dit niet alleen een scenario is, maar ook een werkelijkheid kan zijn."

Bewustzijn

Nederlanders zijn volgens Booltink vaak onvoldoende op de hoogte van de overstromingsrisico’s. "Ik denk dat het niet bovenaan het lijstje staat van mensen. Ze hebben andere zorgen en problemen. En er zijn waterschappen en beheerders bezig om het zo goed mogelijk te doen. Maar ik denk dat als iedereen de website van overstroomik.nl eens zou bekijken, ze dan wel schrikken."

Gebieden loslaten

Het water zal dan ook steeds meer de overhand nemen in Nederland, denkt Booltink. "Ik denk dat we een aantal gebieden moeten gaan loslaten, omdat we het daar niet meer vol kunnen houden om maar te blijven pompen. Er komt steeds meer water naar binnen", zegt Booltink. Ze doelt op het westelijk deel van Nederland. "Dat betekent dat we nu moeten gaan nadenken over onze ruimtelijke ordening en daar keuzes in moeten gaan maken."

Booltink doelt daarmee niet op een volledige volksverhuizing van west naar oost. "Je kan ook slimmer gaan bouwen. We moeten meer omgaan mét het water. Dan kunnen we hier nog lange tijd veel goede dingen doen."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie