Binnenland
WNL

Koningsdag in Rotterdam is 'voor iedereen' en 'staat niet in het teken van beveiliging'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Koningsdag in Rotterdam is 'voor iedereen' en 'staat niet in het teken van beveiliging'

Koningsdag 2023 staat dit jaar in het teken van Rotterdam. Al maanden is Alice Vlaanderen als directeur van de organisatie bezig om de dag vorm te geven. Hierbij zijn twee pijlers belangrijk: elke Rotterdammer moet erbij betrokken worden en de beveiliging van de leden van het koningshuis.

Het bijzondere aan de dag is volgens Vlaanderen, dat de koninklijke familie ook Rotterdam-Zuid aandoet en dat gebied "heeft een reputatie", zegt de directeur in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Vlaanderen verwijst naar Koningsdag 1992, dat was de laatste keer dat de familie de stad aandeed én Rotterdam-Zuid. "Het was een enorme toeloop en mensen wilden de familie en de koningin zien. Ze wilden ze niks aandoen", reageert koningshuisverslaggever van het AD Jeroen Schmale.

Beveiliging

En dat snijdt ook meteen het onderwerp 'beveiliging' aan. "Toen ik begin dit jaar op Curaçao was om de familie te volgen in hun bezoek aan de eilanden zag je dat de beveiliging rondom Amalia enorm was. Eigenlijk had zij meer beveiliging dan de koning zelf." Vlaanderen kan weinig zeggen over de getroffen maatregelen. "We moeten de veiligheid ook niet leidend laten zijn in wat we doen op deze dag."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie