Cultuur & Media
VPRO

Floortje Dessing: 'Wij Nederlanders zijn te ongeduldig'

foto: Frank Ruiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Floortje Dessing: 'Wij Nederlanders zijn te ongeduldig'

Floortje Dessing blikt in haar boek Heimwee moet je koesteren terug op vijfentwintig jaar reisprogramma’s maken. Het boek omschrijft de verschillende inzichten en lessen die ze heeft opgedaan in het buitenland. Dessing vertelt in Nooit Meer Slapen hoe georganiseerd ons leven in Nederland wel niet is, maar dat het ons ook een bijzonder ongeduldig volk maakt.

Floortje Dessing (presentator en schrijver) - Nooit meer slapen

Effectief

"Als je uitzoomt is er in Nederland heel veel goed geregeld, in vergelijking tot andere landen." Zegt Dessing. Ze geeft aan dat veel mensen in ons land hun best doen om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ze haalt een aantal voorbeelden aan om dit te illustreren: "Elke nacht leggen we de winkels vol, er wordt ’s nachts aan de weg gewerkt zodat je overdag door kan rijden en er wordt vooruitgedacht om te zorgen dat de ziekenhuizen blijven draaien, ook als bijvoorbeeld de stroom uitvalt. Op allerlei manieren is ons leven erg goed georganiseerd."

Dessing geeft aan dat er uiteraard ook dingen misgaan, maar dat wij over het algemeen heel effectief leven. Ze ziet dit ook in het verkeer: "Als jij van Groningen naar Zeeland moet, kan dat heel effectief. We hebben toegang tot Google Maps en als er ergens werkzaamheden zijn wordt dat overal aangegeven. We hebben zelfs bussen waarop staat: sorry, buiten dienst. In geen enkel ander land kom je dat tegen!"

Ongeduldig

Het negatieve gevolg hiervan is volgens Dessing dat wij bijzonder ongeduldig worden. We denken het recht te hebben om door te rijden, en als we online iets bestellen moet het er de volgende dag meteen zijn. "In veel landen zijn dingen schaarser en is het ingewikkelder om iets te regelen, bijvoorbeeld wanneer je naar het ziekenhuis moet. Ik vind dat we dit gegeven aan meer mensen moeten laten zien."

Dessing volgt in haar programma’s onder andere mensen die aan het einde van de wereld zijn gaan wonen. "Die mensen hebben daar dingen voor moeten inleveren, maar ook daar hebben wij moeite mee. In Nederland hebben wij toegang tot zo veel producten die ook nog eens goedkoop zijn. Je kan bijna in elke supermarkt kiezen uit minstens dertig soorten kaas." Dessing vertelt dat ze voor haar buitenlandse gasten altijd een stuk kaas meeneemt: "Die genieten daar zo intens van, het is heel mooi om te zien hoe zij van die kleine dingen kunnen genieten."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie