Binnenland
BNNVARA

Jongeren down door de lockdown: 'Het leven staat gewoon helemaal stil'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren down door de lockdown: 'Het leven staat gewoon helemaal stil'

Veel jongeren kampen met gevoelens van eenzaamheid of somberheid door de lockdown. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Rode Kruis. Ook scholier Donna Rooseboom (17) en student Ruth Six (22) herkennen dat, vertellen ze in De Nieuws BV. Reshma Roopram, wethouder Jeugd en Gezondheidszorg in Barendrecht, vindt dat er snel meer perspectief moet komen voor deze jongeren.

Dinsdagavond kwamen zo'n honderd jongeren samen in het Vondelpark voor een feestje, tot de politie hier een einde aan maakte. Belachelijk of begrijpelijk? Donna snapt de behoefte wel: "Het is natuurlijk niet verantwoord, maar het duurt gewoon te lang waardoor je dat soort dingen nodig gaat hebben."

Ook Ruth heeft zin in een feestje: "Ik vind het begrijpelijk dat mensen elkaar weer op willen zoeken en samen willen zijn. Tegelijkertijd kan het niet omdat er een crisis gaande is, maar dat voelt soms ook heel ver weg."

Quote

Ik trek het niet meer thuis in mijn eentje met mijn ouders opgescheept.

Donna Rooseboom

Donna is eindexamenleerling en woont bij haar ouders thuis. Ze voelt zich leeg, alsof haar leven stil staat. "Vooral omdat je nu in je eindexamenjaar zit en je toekomst moet gaan plannen. Dat gaat gewoon niet. Je weet niet wat je volgend jaar kan doen."

Dat de avondklok tot in ieder geval 2 maart wordt verlengd was voor beide jongeren een grote tegenvaller. Donna: "Ik trek het niet meer thuis in mijn eentje met mijn ouders opgescheept." Ruth woont in een studentenhuis met huisgenoten, maar ook zij baalt van de avondklok: "Overdag moet ik colleges volgens en 's avonds was toch het moment dat je ging eten met vrienden, of kon afspreken."

Perspectief

De Barendrechtse jeugdwethouder Reshma Roopram herkent de verhalen van Donna en Ruth. "Wij doen al het mogelijke om jongeren te ondersteunen, maar we krijgen beperkte mogelijkheden. Bij de eerste lockdown hadden we de kwetsbare jongeren goed in beeld, maar we zien dat het nu om álle jongeren gaat. De lockdown duurt te lang, we zijn al bijna een jaar verder. Deze dames hebben, net als alle jongeren in Nederland, geen perspectief en leven in onzekerheid."

Quote

Er wordt niet gekeken naar de mentale gezondheid en het welbevinden van de jeugd.

Reshma Roopram

Samen met 150 wethouders uit heel Nederland heeft Roopram een brandbrief gestuurd naar premier Rutte en het demissionair kabinet die perspectief moet bieden aan vereenzamende jongeren. "De afgelopen tijd is het kabinet ook in gesprek gegaan met deskundigen die specifiek adviseren op het gebied van jeugd. Maar je ziet dat er echt alleen maar corona gerelateerd wordt gekeken, en niet naar de mentale gezondheid en het welbevinden van de jeugd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Plannen

Roopram roept het kabinet op om hiermee aan de slag te gaan en binnen vier maanden met een plan voor jongeren te komen. "Er liggen plannen en adviezen van deskundigen. Ga aan tafel en kom met een korte termijn en een middellang termijn oplossing, want we kunnen niet meer wachten. Het is nu een kwestie van uitvoeren."

Concreet wil de wethouder dat jongeren meer duidelijkheid krijgen over hun studie en dat er gepraat wordt over compensatie voor het geld dat jongeren met een bijbaan hadden verdiend. "En misschien nog wel het belangrijkste: Of de scholen nou wel of niet opengaan, we moeten ervoor zorgen dat jongeren elkaar blijven ontmoeten."

Roopram gaat de brandbrief binnenkort overhandigen aan Paul Blokhuis. De staatsecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft al een gesprek toegezegd: Roopram: "Je kan 150 wethouders niet negeren. En ook niet de organisaties die het hebben mede ondertekend. Want wat ze allemaal zeggen is: Wij als deskundigen praten veel met kabinet, er liggen adviezen, maar het doorpakken blijft uit."

Quote

Het is zo onnatuurlijk om rond deze leeftijd geen nieuwe mensen in meer dan een jaar te ontmoeten.

Donna Rooseboom

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontmoetingen zijn belangrijk

Student Ruth denkt dat ontmoetingen heel belangrijk zijn: "Ik werk zelf bij een organisatie die activiteiten organiseert voor studenten, en we zien dat het veilig kan. Als we daar de mogelijkheden toe krijgen denk ik dat het verbindend zou kunnen werken." Ook scholier Donna is bij met de voornemens van de wethouder: " Als dit door zou gaan zou het super zijn, want het is zo onnatuurlijk om rond deze leeftijd geen nieuwe mensen in meer dan een jaar te ontmoeten. Dit zou echt wel veel uitmaken."

Veel jongeren down door de lockdown

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie