Binnenland

Deze Dag Toen: Als eerste solo non-stop over de Atlantische Oceaan

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Als eerste solo non-stop over de Atlantische Oceaan

Vanaf een natte, modderige vliegstrip in New York vertrekt Charles Lindbergh op 20 mei 1927 om een dag later als eerste solo en non-stop over de Atlantische Oceaan over te hebben gevlogen. Zijn reis duurde 33 uur, 30 minuten en 29,8 seconden.

In het vliegtuig Spirit of St. Louis steeg Lindbergh op 20 mei op vanaf een natte, modderige vliegstrook in New York. De daaropvolgende 33 uur waren zwaar voor de vlieger met stormachtig weer en ijsvorming. Lindbergh zag urenlang helemaal niets door dichte mist.

Eenmaal in Frankrijk kon Lindbergh de beoogde landingsbaan niet vinden. Hij dacht dat de strip van Le Bourget Aerodrome een industrieel complex was omdat er zoveel fel licht te zien was. Achteraf bleken dat de koplampen van tienduizenden belangstellenden te zijn die Lindbergh op stonden te wachten. In Franse media werd het "de grootste verkeersopstopping in de geschiedenis van Parijs" genoemd.

Prijzen

Na de vlucht werd Charles Lindbergh geëerd met banketten en prijzen. In hetzelfde jaar werd hij Time’s eerste Person of the Year. Ook kreeg hij (nog voor de oorlog) een hoge onderscheiding van Hermann Göring. Lindbergh probeerde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan te melden om mee te vechten in het Amerikaanse leger, maar werd aanvankelijk geweigerd vanwege zijn nazisympathieën.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie