Binnenland
KRO-NCRV

Hubert Bruls heeft twijfels over invoering 2G

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hubert Bruls heeft twijfels over invoering 2G

Burgemeester en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls is geen voorstander van verdere beperking van het openbare leven voor mensen die niet gevaccineerd. “Mensen die fundamenteel tegen vaccineren zijn, worden zo uitgesloten”, reageert Bruls bij 1 op 1 op het zogenaamde 2G-systeem.

Dinsdag zal er in de Tweede Kamer gedebatteerd worden over de invoering van 2G (getest en genezen). Bruls vindt dat Den Haag hier een “fundamenteel besluit ”over moet nemen en dat die beslissing niet op het bordje van bijvoorbeeld de werkgever moet komen te liggen.

“Ik heb wel mijn twijfels over 2G. Mensen die fundamenteel tegen vaccineren zijn, worden zo uitgesloten. Ze hebben geen keuze meer om zich te laten testen.” Het blijft een 'enerzijds, anderzijds'- verhaal, zo beseft ook Bruls, want er zijn ook voordelen aan het 2G-systeem. Maar er moet wel een oplossing komen voor de mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren. “Dan zul je toch met testen blijven werken.”

'Geen Oostenrijkse toestanden'

Bruls wil “geen Oostenrijkse toestanden” in Nederland en zegt dat het ook nu niet nodig is om ongevaccineerden zo buiten te sluiten. “Dat is echt een stap te ver”, zegt de burgemeester, “ook omdat de vaccinatiegraad hier ook een stuk hoger is dan in Oostenrijk.”

“Er zijn altijd situaties te bedenken van nood breekt wet, maar er zijn nu nog genoeg alternatieven.” En daarmee bedoelt Bruls: controleer goed op de coronapas. “Als dat eerder was gebeurd, hadden we misschien de huidige maatregelen helemaal niet nodig gehad.”

'Gemekker en gemor'

Bruls kijkt redelijk tevreden terug op het afgelopen weekend waar de nieuwe maatregelen ingingen. Los van Leeuwarden (rellen met de ME) en Breda (waar de kroegen openbleven op zaterdagavond) waren er volgens hem geen grote incidenten. “Er zijn wel wat horecazaken die te lang open bleven of erg schoorvoetend de deuren hebben gesloten. Maar ik heb niets gehoord over een boete of een formele sluiting.”

De burgermeester van Nijmegen heeft wel respect voor het “gemekker en gemor” van de restaurants en cafés. “Het is ook juist bij die groep ondernemers waar het afgelopen jaar en acht maanden de grootste klappen zijn gevallen.”

“Het is bijzonder zuur dat ze altijd tot de groep behoren waar de beperkingen worden opgelegd.” Of die sluitingstijd van 20.00 uur over drie weken weer de prullenbak in kan, durft Bruls niet te zeggen. “Ik hoop dat we nu veel meer werk maken van de controle op de coronatoegangsbewijzen.”

Beter controleren

En daarvoor kijkt Bruls toch vooral ook weer naar die horeca zelf. “Eerlijk is eerlijk: deze sector is het slechtste in het naleven van de controle op de coronapas.” Juist daar is de controle minder dan eenderde, terwijl het bij bioscopen en theaters wel zorgvuldig gebeurt.

Als die controle niet verbetert in de komende weken, sluit Bruls niet uit dat die maatregelen langer van kracht zullen blijven. “Die coronatoegangsbewijzen zijn de middenweg tussen een totale lockdown en helemaal niets doen. Dat houdt ons zorgstelsel niet en dan zijn we uiteindelijk nog verder van huis.”

Hubert Bruls heeft twijfels over invoeren 2G

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie