Binnenland
NTRPowNed

De Zuidas: hoe overleven mannen en vrouwen op de apenrots?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Zuidas: hoe overleven mannen en vrouwen op de apenrots?

De Zuidas; van oudsher wordt de wijk 'de apenrots' genoemd, bestierd door witte mannen met zeven vinkjes. 5 Dagen bespreekt de zogenaamde ‘haantjescultuur’ in deze grote, financiële wijk waar succesvol zaken wordt gedaan. Hoe overleven mannen én vrouwen op 'de apenrots’?

Een mannencultuur?

Grensoverschrijdend gedrag is sinds de uitzending van het online programma BOOS en de zaak rond Marc Overmars weer onderwerp van gesprek bij de koffieautomaat. Maar er wordt op de Zuidas ook goed geld verdiend aan deze #MeToo-zaken. Hoe overleven mannen én vrouwen op 'de apenrots’? Is het tij aan het keren of is het nog steeds een mannencultuur?

Bram Linnartz is managing partner van advocatenkantoor Loyens & Loeff en is als topman verantwoordelijk voor een veilig werkklimaat in zijn kantoor. Zijn voornaamste boodschap is speak up: doe je mond open als je iets ziet dat niet door de beugel kan. Zorg voor een open cultuur, waarin je elkaar aanspreekt op ongewenst gedrag als je dat ziet gebeuren.

Daarnaast vertelt hij over de implicaties van de oorlog in Oekraïne op zijn kantoor en de stopzetting van de vertegenwoordiging van zijn Russische clientèle.

Een hen tussen de haantjes

Sophie van der Zee is jurist op de Zuidas en heeft daar te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarover schreef ze het boek Een hen tussen de haantjes. Ze diende nooit een officiële klacht in, uit angst haar baan te verliezen. Sophie is dan ook niet haar echte naam, maar een pseudoniem.

Lotte van der Leij is advocaat op de Zuidas en getrouwd met een vrouw. Dat is nog altijd aanleiding voor ongepaste, seksueel getinte opmerkingen op haar werk. Lotte zet zich in om de positie van en tolerantie jegens LHBTI’ers op de werkvloer te verbeteren.

Oscar Westra van Holthe is psycholoog en extern vertrouwenspersoon op de Zuidas. Hij wordt ingehuurd door de grote kantoren en geeft trainingen over grensoverschrijdend gedrag aan managers in die bedrijven.

McDonalds op de Zuidas

Verslaggever Rens Turk onderzoekt het protest tegen de komst van een McDonalds op de Zuidas. Bewoners en ondernemers vrezen voor overlast en verzetten zich met hand en tand tegen de opening van een 'vreetschuur'. Zo praat hij met chef-kok Luc Kusters van restaurant Bolenius, die fel gekant is tegen de komst van de fastfoodketen.

Rens probeert een reactie te krijgen van IEF Capital, de eigenaar van het pand waar de McDonalds zou moeten komen. Maar hij wordt afgewimpeld.

Amsterdamse studenten en ouderen

In 5 Dagen Helpt adopteren we de Stichting Senior & Student die Amsterdamse studenten aan ouderen koppelt als maatje. De stichting is een initiatiefnemer van Anne van Oudheusden. Amsterdammer Willem Lelie (82) en student Hélène van den Broek (21) vertellen hoe zij maatjes zijn geworden via de stichting.

Ook vertelt Femke van der Wolde (26) over haar ervaringen als maatje van een 93-jarige dame en roept andere studenten op zich ook aan te melden.

De actie is een succes: hebben zich 44 studenten gemeld bij Stichting Senior en Student, die allemaal maatje willen worden van een oudere Amsterdammer.

foto: 5 Dagen

5 Dagen op de Zuidas

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie