Buitenland

Amerika richt vizier op belastingparadijzen: dit betekent het voor de Nederlandse Zuidas

VPRO
foto: ANP KOEN VAN WEELfoto: ANP KOEN VAN WEEL
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerika richt vizier op belastingparadijzen: dit betekent het voor de Nederlandse Zuidas

Als het aan de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen ligt, komt er een wereldwijde minimumbelasting voor multinationals. Hiermee wil de minister voorkomen dat bedrijven naar belastingparadijzen verhuizen en overheden daardoor dus inkomsten mislopen. Dat plan heeft gevolgen voor de Nederlandse Zuidas, zien PvdA- Europarlementariër Paul Tang en NRC correspondent Bas Blokker in Bureau Buitenland.

De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz vergeleek het plan van Yellen met het Klimaatakkoord van Parijs, maar dan voor belastingen. "Elk land denkt dat het zaken van anderen kan stelen door belastingen te verlagen, de enige die profijt hebben van die race naar de bodem zijn de rijkste multinationals", volgens Stiglitz.

Volgens Bas Blokker is het logisch dat de VS met dit voorstel komt. "Joe Biden heeft een kolossaal infrastructuurplan geïntroduceerd, dat kost zo’n 1900 miljard euro." Daarmee wil Biden de infrastructuur van de Verenigde Staten vernieuwen en klimaatverandering aanpakken.

En dat geld moet ergens vandaan komen. "Ze verhogen daarom de belasting voor bedrijven, maar dan loopt de VS uit de pas bij de meest ontwikkelde landen. Daarom willen ze dit internationaal regelen."

VS terug aan tafel

PvdA- Europarlementariër Paul Tang vindt het goed nieuws. "Ik ben blij met de ontwikkeling, het betekent dat Amerika met de keuze voor Biden weer terug is aan de onderhandelingstafel."

Er werd namelijk al onderhandeland over een internationaal belastingplan. "De onderhandelingen liepen al een tijdje, maar waren feitelijk geblokkeerd door Trump. En Obama was ook niet heel toeschietelijk. Nu zijn de VS terug en hebben ze goede voornemens", zegt de Europarlementariër.

Einde aan belastingparadijs

Tang denkt dat dit plan een einde kan maken aan belastingparadijzen en brievenbusfirma’s aan de Zuidas. "Ja, dat zou heel goed kunnen." Daarnaast gaat het volgens de Europarlementariër erom wat bedrijven daadwerkelijk aan belastingen betalen. "Als dat gebeurt, dan kan dat een wereld van verschil maken."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie