Binnenland
BNNVARA

Code rood voor de Nederlandse insecten

foto: Fotograaf willfoto: Fotograaf will
  1. Nieuwschevron right
  2. Code rood voor de Nederlandse insecten

Het Duitse insectenonderzoek, dat vorige week naar buiten kwam en alle kranten haalde, is als een bom ingeslagen. Volgens veel natuurorganisaties moet er snel wat gebeuren. Uit het onderzoek blijkt dat in bijna 70 Duitse natuurgebieden het merendeel van de insecten de afgelopen 30 jaar verdwenen. Maar liefst 75% minder. Ecologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen verwachten eenzelfde ontwikkeling in de Nederlandse populatie.

Afname van het aantal insecten

Naar aanleiding van de Duitse studie is TV-tuinman Lodewijk Hoekstra is een petitie begonnen: code rood voor de natuur. Doel is om de achteruitgang van de biodiversiteit te stoppen. Veel natuurorganisaties hebben zich de laatste dagen aangesloten bij de oproep van Hoekstra, zoals Natuurmonumenten, de Vlinderstichting, IVN, Vogelbescherming en het WNF. Volgens hen moet het roer om en moet de politiek in actie komen. Binnen drie dagen heeft de petitie meer dan 10.000 handtekeningen opgehaald.

Lodewijk Hoekstra vertelt over de petitie in Vroege Vogels:

Petitie: code rood voor natuur

Petities

Met deze petitie willen de organisaties aandacht vragen aan de nieuwe minister van Landbouw, Carola Schouten, voor de massale afname van onze insecten en haar oproepen om over te gaan tot actie. Op 31 oktober zullen de samenwerkende organisaties de petitie aanbieden aan leden van de Tweede Kamer.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie