Binnenland
KRO-NCRV

'Zorgelijk dat weinig gemeentes zich extra inspannen voor burger in de kou'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zorgelijk dat weinig gemeentes zich extra inspannen voor burger in de kou'

Weinig gemeentes regelen iets praktisch voor inwoners die vanwege de energiecrisis in de kou zitten. Dat blijkt uit een rondgang van Spraakmakers langs 50 gemeentes die een dwarsdoorsnede van Nederland vormen. Zorgelijk, reageert het Leger des Heils. Het onderwerp staat nadrukkelijk op de agenda bij De Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Je postcode bepaalt of je er warmpjes bij zit. Die conclusie valt te trekken op basis van een rondgang van het NPO Radio 1-programma Spraakmakers langs 50 gemeentes. Er is niet één duidelijk plan. Zo wijst de ene gemeente op energiecoaches die ingezet worden. Sommigen verwijzen alleen naar het Leger des Heils. Anderen denken nog na over maatregelen of wijzen op de zelfredzaamheid van inwoners.

In de kou zitten

Dit baart het Leger des Heils zorgen, zegt projectleider Jaantje van Ginkel. "Want we zien echt wel dat een grote groep mensen de verwarming niet durft aan te zetten en letterlijk in de kou zit." Er is op dit moment "nog niet heel veel geregeld" naast hun initiatief om eigen buurthuizen langer open te houden. Wat haar betreft is er "meer nodig dan alleen energiecoaches." Ze hoopt dat heel veel gemeentes het voorbeeld van Dordrecht volgen.

De Zuid-Hollandse gemeente springt er in positieve zin uit. Naast een aantal huiskamers van het Leger des Heils zijn er acht plekken waar mensen tot laat in de avond terecht kunnen voor een kom soep, een bak koffie of om een voetbalwedstrijd te kijken. Hier is een half miljoen euro voor uitgetrokken.

Er wordt over gesproken

"Ik hoop dat veel steden snel navolging geven", zegt Peter Heijkoop, voorzitter van de VNG-commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie en wethouder in Dordrecht. Hij verwacht dat dit ook gaat gebeuren. Hij vertelt dat het Ministerie van Sociale Zaken andere gemeentes "actief wijst" op gemeentes zoals Dordrecht en Nijmegen. Het staat ook "nadrukkelijk op de agenda" bij de VNG. "Er wordt veel over gesproken."

Heijkoop benadrukt wel dat gemeentes een eigen verantwoordelijkheid hebben en hun eigen vorm moeten kiezen, aansluitend bij de lokale behoeftes. "Maar dat er iets moet gebeuren, dat blijkt wel."

We willen bij Spraakmakers graag volgen hoe dit de komende weken en maanden gaat, en daarbij hebben we ook uw hulp nodig. We zijn benieuwd naar wat u om u heen ziet, maar ook naar waar ú zelf behoefte aan denkt te hebben de komende winter. Reageer via spraakmakers@kro-ncrv.nl of via de community.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie