Binnenland
KRO-NCRV

Is een windmolenpark op zee slecht voor vissen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is een windmolenpark op zee slecht voor vissen?

Wat hebben al die windmolens voor gevolgen voor het leven onder water? Dat bespreekt Spraakmakers met Jeroen Hubert, bioakoesticus aan de Universiteit Leiden, die veel onderzoek op zee doet.

Video niet beschikbaar

Met vissen chippen, daarmee begint zijn veldwerk. Vissen chippen? Hoe doe je dat eigenlijk? "Nou allereerst moet je ze vangen en dat doen we gewoon met een hengel", begint Hubert. "Daar op zee is het vaak iets van 25 meter diep. Dus je moet die vissen ook langzaam binnenhalen, anders krijgen ze een soort duikersziekte."

Op een dag vangt hij zo een vis of tien - niet veel, erkent hij. "Dan verdoven we ze en maken een heel klein sneetje in de buikwand. Daar stoppen we dan zo'n chip in en dan naaien we dat weer weg dicht." Nee, voor vissen geen pretje. "Maar er zijn vissen die we gechipt hebben en we soms meer dan een jaar later nog tegenkomen."

Bloedingen en scheurend weefsel

Via de chip kun je geluiden onder water verzamelen. Hij laat heigeluiden horen, opgenomen ongeveer een halve kilometer afstand. Hubert lijkt niet onder de indruk van het gedram. "Op tien kilometer afstand kun je het nog rustig horen, en soms op nog veel grotere afstand."


Dat gaat vissen niet in de koude kleren zitten. "Die geluiden zijn dus zo ontzettend hard, dat er inderdaad gehoorschade plaats kan vinden. Heel dichtbij kan het zelfs tot dode vissen leiden. De drukgolf is dan zo sterk, dat weefsel scheurt en bloedingen ontstaan." Die gehoorschade, legt hij uit, kan zelfs kilometers verderop nog ontstaan. En dat niet alleen: ook het foerageren kan er onder leiden. Zeker de bruinvis wordt daardoor weggejaagd.

Zeepokken en anemonen

Maar dat is niet het hele verhaal. Want over het algemeen "is de biodiversiteit in de buurt van die palen wel hoger", zegt de onderzoeker uit. Hoe dat komt? "Voordat zo'n paal wordt geheid, worden er allemaal stenen gestort. Daar, en op de paal zelf kunnen allerlei dieren zich vestigen. Mosselen en oesters, maar ook zeepokken en anemonen."

Er zijn ook, zegt hij, dieren die onder de stenen schuilen. En ja, die biodiversiteit trekt ook weer andere dieren aan. Bruinvissen bijvoorbeeld, op zoek naar een prooi. Dit is een proces dat, zo zegt hij, na tien jaar nog steeds in ontwikkeling is.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie