Binnenland
BNNVARA

Deadline voor gedupeerden Toeslagenaffaire nadert

foto: Flickr, mystic_mablefoto: Flickr, mystic_mable
  1. Nieuwschevron right
  2. Deadline voor gedupeerden Toeslagenaffaire nadert

Gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben nog maar tot 31 december de tijd om zich te melden voor herstelcompensatie. Neumine Marshall, zelf slachtoffer van de toeslagenaffaire, maakt zich zorgen omdat er volgens haar nog duizenden ouders zijn die zich niet gemeld hebben. Daarom lanceert zij deze week een campagne om de slachtoffers te bereiken. "Sommige mensen zijn hun gezin en inboedel kwijtgeraakt. Daar wordt nu gewoon een tijdslimiet op gezet. Dat kan toch niet?", zegt zij in De Nieuws BV.

Marshall's campagne heeft als doel om meer bekendheid te geven aan het meldpunt voor ouders. "Wij hebben het idee dat er waarschijnlijk duizenden ouders zijn die zich nog niet hebben aangemeld", zegt ze. Marshall heeft zich wél gemeld en kreeg tot haar verbazing de compensatie al snel op haar rekening gestort. Ze vermoedt dat een eerder radio-optreden van haar bij De Nieuws BV hiermee te maken heeft gehad. "Drie weken na de uitzending werd ik betaald", vertelt Marshall.

"Dat is heel erg bizar en ik was ontzettend blij en opgelucht. Ik had weer ademruimte", zegt ze. Maar, het gaf haar ook een dubbel gevoel. "Ik had mij net aangemeld. Er zijn genoeg ouders die zich jaren geleden hebben aangemeld, en zij zitten nog steeds te wachten."

Zoetmakertje

De herstelcompensatie betekent voor velen nog geen einde aan de toeslagenaffaire, denkt Marshall. Volgens haar is het een misvatting die veel mensen hebben, dat wanneer ouders de compensatie van 30.000 euro ontvangen, het probleem voor hen is opgelost. "Sommige ouders hebben wel schulden tot 90.000 euro. Als jij al die jaren niet je schulden hebt kunnen betalen, is die 30.000 helemaal niks. Het is een soort zoetmakertje", zegt Marshall.

De rol van Den Haag

Nicole Temmink, Tweede Kamerlid voor de SP, wil af van de deadline voor de gedupeerden. "Waarom moeten mensen zich überhaupt melden? Je zou willen dat de belastingdienst gewoon hun zaken op orde heeft en er zelf achter kan komen", zegt Temmink.

Bovendien gaan volgens Temmink de herstelbetalingen zelf ook niet foutloos. "Het is eigenlijk al een nieuw schandaal op zich", zegt ze. Dat zou volgens Temmink slachtoffers van de toeslagenaffaire ook afschrikken om te melden. "En dan gaat het natuurlijk ook mis omdat die mensen niet daadwerkelijk geholpen worden", aldus Temmink.

Waarom Den Haag, als de uiteindelijke eindverantwoordelijke, er niet in slaagt om het probleem op de rails te krijgen, denkt Temmink wel te weten: "Ik ben bang dat ik niet tot een andere conclusie kan komen dan politieke onwil. En dat is heel ernstig."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie