Binnenland
NOS

Slecht gesteld met biodiversiteit in Nederland: Gaat niet goed met de doelen

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Slecht gesteld met biodiversiteit in Nederland: Gaat niet goed met de doelen

Nederland ligt niet op koers om voor 2030 de doelen voor biodiversiteit te halen. Coenraad Krijger, directeur van IUCN Nederland, spreekt in het NOS Radio 1 Journaal van de 'biodiversiteitscrisis'. "Er moeten plannen gemaakt worden om daaruit te navigeren", zegt hij. "Dat begint bij een totaaloverzicht van waar we staan en wat belangrijk is."

Video niet beschikbaar

Voor dat totaaloverzicht heeft IUCN gezorgd: ze hebben een dashboard gemaakt, waarop precies is te zien hoe Nederland ervoor staat met die biodiversiteitsdoelen. En dat is verre van goed.

"Geen van de 14 doelen die we geselecteerd hebben als belangrijk, ligt op koers om gehaald te worden. We zien een heleboel rood en wat oranje", legt Krijger uit. De website is onafhankelijk, vervolgt hij, en voorziet van betrouwbare informatie over de doelen waar Nederland op moet sturen voor biodiversiteitsherstel.

Vogels en bestuivers

"Het soortenherstel is rood bijvoorbeeld", legt de directeur uit. "Dit zijn kwetsbare soorten die beschermd moeten worden. Het doel is dat die in 2030 in goede staat van instandhouding zijn, maar we bewegen van dat doel af." Dat geldt met name voor vogels, zegt hij.

Oranje zijn de beschermde gebieden in Nederland. "Het doel was om in 2030 30 procent beschermd gebied te hebben en daar zijn goede investeringen voor gedaan, maar met het huidige tempo gaan we er niet komen in 2030. Er is meer nodig."

Prioriteiten

Krijger hoopt dat het dashboard gebruikt zal worden door bijvoorbeeld de overheid, de landbouwsector en natuurorganisaties. "Partijen met grote invloed op de biodiversiteit in Nederland. Zij kunnen straks op één A4'tje zien welke doelen het belangrijkst zijn om op aan te sturen en hoe het daarmee staat. We hopen met dit dashboard op een betrouwbare manier aan te leveren wat bijvoorbeeld een nieuw kabinet nodig heeft om keuzes te maken en prioriteiten te stellen."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie