Binnenland
KRO-NCRV

Zingen helpt bij taalontwikkeling: 'En helemaal kinderen met dyslexie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zingen helpt bij taalontwikkeling: 'En helemaal kinderen met dyslexie'

Elke dag zingen in de klas helpt leerlingen beter leren lezen. Een originele visie, die goed van pas komt in deze tijd waarin er grote zorgen zijn over de taalachterstand van Nederlandse kinderen. In een opiniestuk in NRC pleitte Pabo-docente Ellen Bothof voor meer aandacht voor zingen op scholen. Bij De Taalstaat vertelt ze waarom dit belangrijk is.

"Muziek is in de gesproken taal al erg met elkaar verweven", zegt muziekdocent Ellen Bothof van Hogeschool Saxion in Deventer. Voor kinderen is het soms heel ingewikkeld om langere woorden zoals bijvoorbeeld 'coördinatie' of 'democratie' met de juiste nadruk uit te spreken. "Elk woord heeft een bepaalde woordmelodie", aldus Bothof. "Zingen kan daarbij helpen."

In het brein

Ons brein wordt door zingen geholpen bij taalontwikkeling. "Als we spreken dan worden de woorden naar de linkerhersenhelft gestuurd. Intonatie, melodie en emotie gaan naar de rechterhersenhelft", vertelt Bothof. "Als we gaan zingen, dan wordt vooral het muziekcentrum links gestimuleerd, maar omdat je bij muziek óók met woorden bezig bent, wordt het met elkaar verbonden. Hoe meer je zingt, hoe beter die verbindingen worden en dat is heel goed voor de taalontwikkeling."

Kinderen met dyslexie

Uit onderzoek blijkt dat juist voor kinderen met dyslexie zingen extra goed werkt. "Juist zij hebben vaak een probleem met goed horen en luisteren." Bothof raadt kinderen die geen vooruitgang meer boeken in taalontwikkeling dan ook muziekles aan. "Dan gebeuren er echt kleine wonderen."

Er zullen ook docenten zijn die zeggen dat ze niet kunnen zingen, maar volgens Bothof is dat onzin. "Zingen is een vaardigheid. Als ik nu ga hardlopen, val ik ook aan het eind van de straat al om. Maar zingen is te trainen en iedereen kan dat oefenen."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie