Binnenland
KRO-NCRV

Steeds meer geld naar gemeenten, maar het ontbreekt vaak aan goede controle

  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer geld naar gemeenten, maar het ontbreekt vaak aan goede controle

Nederlandse gemeenten hebben de afgelopen jaren veel meer taken én geld gekregen, maar het controleren van deze uitgaven schiet vaak tekort. Dat vindt de president van de Algemene Rekenkamer Arno Visser. "Er is nog een wereld te winnen", zegt hij bij Spraakmakers.

Arno Visser pleit voor meer dualisme en tegenmacht in de lokale politiek

Gemeenten zonder rekenkamer

De Algemene Rekenkamer in Den Haag bestaat al sinds de14e eeuw en controleert of de Rijksoverheid het geld doelmatig en rechtmatig besteedt. De gemeentelijke en provinciale rekenkamers bestaan pas een jaar of twintig. "Ondanks de wettelijke plicht, zijn er zelfs nog gemeenten die géén rekenkamer hebben, er alleen een op papier hebben of er een met een klein budget hebben", zegt Visser.

Volgens de president zijn de onafhankelijke rekenkamers onmisbaar voor een dualistisch systeem van macht en tegenmacht. Bovendien zijn de rekenkamers er niet alleen voor het controleren van de macht, maar geven ze politici ook feedback over de doelmatigheid van hun beleid.

'Minimumbudget voor rekenkamer nodig'

Volgens hoogleraar Staatsrecht Douwe-Jan Elzinga zijn er dertig gemeenten in Nederland die helemaal geen rekenkamer hebben en daarmee in strijd met de wet handelen.

Daarbij zijn er nog te veel 'slapende' rekenkamers, terwijl ook Elzinga ziet dat de budgetten en activiteiten van de gemeenten alleen maar groter worden. "Er zou een minimumbudget moeten komen om de decentrale rekenkamers verder te versterken."

Dit extra geld voor de rekenkamers betaalt zich volgens hem uit aan de samenleving. "Het is belangrijk dat een gemeente efficiënt werkt en dat doelstellingen worden uitgevoerd." Hij denkt dan ook dat bij gemeenten zonder rekenkamer minder doelmatig gewerkt wordt.

Luister hier het volledige gesprek over het belang van lokale rekenkamers en wat er moet gebeuren om deze te versterken.

Met de vuist op tafel

Dit jaar vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Welke onderwerpen dreigen ondergesneeuwd te raken en moeten beslist op de agenda? In aanloop naar 16 maart 2022 hoor je bij Spraakmakers experts uit verschillende sectoren die komen vertellen wel onderwerp volgens hen onder de aandacht moet komen.

Deze week Arno Visser van de Algemene Rekenkamer over het belang van dualisme en macht en tegenmacht in de vorm van lokale rekenkamers. Vorige week pleitte GroenLinks-lijsttrekker Selin Karar uit Bergen op Zoom voor diversere en inclusievere gemeenteraad. Luister terug!

Ster advertentie
Ster advertentie