Binnenland
KRO-NCRV

Zonnebankverbod? 'Dan ook zonvakanties verbieden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonnebankverbod? 'Dan ook zonvakanties verbieden'

We moeten af van de zonnebank, zegt Peter Huijgens van het Integraal Kankercentrum Nederland. Huib van Heest van de branchevereniging Verantwoord Zonnen stoort zich eraan dat de zonnebank overal de schuld van krijgt. "Er gaan vliegladingen vol Nederlanders naar zonnige oorden."

Volgens de voorzitter van Verantwoord Zonnen is het aantal gevallen van huidkanker vooral toegenomen doordat Nederlanders niet voorgebruind een week gaan liggen bakken op het strand van Spanje of Italië. Als je de zonnebank wil verbieden dan moet je volgens hem ook zonvakanties verbieden.

Daarnaast kan de zonnebank volgens Van Heest - bij verstandig gebruik - zorgen voor een betere weerstand en juist verbranding op vakantie tegen gaan.

Voorbruinen

Elsemieke Plasmeijer is dermatoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Ze maakt gehakt van deze stelling. "Voorbruinen klinkt heel leuk, maar dat bruine kleurtje beschermt je vergelijkbaar met een zonnebrand factor 2."

Het aantal mensen met huidkanker is de laatste jaren sterk gestegen en is daarmee de meest voorkomende kankersoort. In 2019 kregen bijna 73.000 mensen de diagnose huidkanker. Huidkanker komt altijd door UV-straling. Dus door de zon of zonnebank. Zij is ook vóór een verbod op zonnebanken.

20 procent meer kans

"Wat we weten is dat mensen die één keer onder en zonnebank zijn geweest zijn, 20 procent meer kans hebben om een melanoom te krijgen tegenover mensen die nooit onder de zonnebank zijn geweest." Als je dat doet onder de 35 jaar, dan verdubbelt de kans tot 40 procent.

15 keer hogere straling

In de zonnebank zitten lampen die een vijftien keer hogere UV-straling hebben dan de middagzon in Spanje. "Je krijgt daarvan een beschadiging aan de huid die de huid niet meer ongedaan kan maken."

Tabak en asbest

"De Wereld Gezondheid Organisatie heeft de zonnebank op de kankerverwekkend-lijst op dezelfde plek staan als tabak en asbest." Volgens Plasmeijer is het dan vreemd dat je wel gewoon een zonnestudio binnen kan lopen.

Stand.nl: De zonnebank moet verboden worden

Ster advertentie
Ster advertentie