Binnenland
BNNVARA

Serval, wasbeerhond of otter niet meer als huisdier

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Serval, wasbeerhond of otter niet meer als huisdier

Het onderhandelen duurde zeker 30 jaar, maar de positieflijst zoogdieren is aanstaande. Van de 330 soorten zoogdieren die nu nog als huisdier gehouden mogen worden, blijven er vanaf 1 januari 2024 nog maar 30 soorten over. Dat maakte minister Staghouwer van landbouw op 6 juli bekend. "Ik ben heel blij met de lijst", zegt David van Gennep, directeur van stichting AAP, in Vroege Vogels.

Van Gennep vangt veel van de dieren op die tijdens het houden ervan op een mislukking uitlopen. Niet zo gek dus, dat hij met blijdschap de nieuwe lijst tegemoet ziet: "Vooral voor de degoe, dat is een knaagdier dat we hier bij onze stichting ontzettend vaak binnen krijgen. En de serval, daar komen er ook veel van binnen."

Vroege Vogels actie

Ook Vroege Vogels besteedde meerdere malen aandacht aan de langlopende discussie rond de totstandkoming van de positieflijst en de handel in wilde dieren. Zo startte het programma in 2012 een petitie om de handel van wilde dieren op Marktplaats te doen stoppen.

In 2015 was toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma te gast bij Vroege Vogels met het bericht dat na 22 jaar er een positieflijst was. Maar daar werd in 2017 door de rechter een streep doorgezet omdat de lijst onvolledig onderbouwd was.

Nieuwe lijst

Door een speciale onafhankelijke commissie werd na de uitspraak van de rechter een nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde lijst opgesteld. Er zijn vier hoofdredenen om een positieflijst in te voeren:

1) Dierenwelzijn. Niet-gedomesticeerde, exotische diersoorten hebben complexe behoeften. Daardoor is het voor de gemiddelde eigenaar erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om de gespecialiseerde zorg te bieden.

2) Openbare veiligheid, om zowel het publiek als eigenaren van exotische dieren te beschermen.

3) Risico's op zoönoses, ofwel ziektes die van dier op mens (of andersom) kunnen overspringen.

4) Biodiversiteit. Als exotische dieren ontsnappen of worden vrijgelaten, kunnen ze lokale ecosystemen verstoren.

Uiteindelijk bleven er dertig dieren over die nog gehouden mogen worden vanaf 1 januari 2024. Daartussen staan ook zoogdieren die als gedomesticeerd worden beschouwd zoals paard, hond en kat.

Overgangsregeling

Om ervoor te zorgen dat er geen dieren gedumpt zullen worden, zal er een overgangsrecht gelden: mensen die op 1 januari 2024 een niet toegestaan dier hebben, mogen dat dier houden totdat het dier overlijdt. Dit geldt ook voor de jongen waarvan een dier op 1 januari 2024 al drachtig is. Deze groep dieren mogen ook nog verhandeld worden. Voor officiële dierentuinen en wildopvangcentra geldt een uitzondering van de positieflijst.

Maar het houden van wasbeerhond, serval of otter zal na de overgangsregeling dus verleden tijd zijn.

Positieflijst Zoogdieren

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie