Binnenland
BNNVARA

Geniet van deze wespen in jouw tuin!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Geniet van deze wespen in jouw tuin!

Zodra er een wesp in de buurt komt van het terras beginnen mensen wild om zich heen te zwaaien en te slaan, want een wesp is eng en agressief. Maar niets is minder waar, zegt Regina Oors van de Nederlandse Entomologische Vereniging, in Vroege Vogels. Want: wespen zijn gewoon mooi, zullen nooit zomaar steken en ze houden de natuur in balans.

Juliwespen

Om een of andere reden houden mensen wel van bijen, maar wespen zijn allesbehalve populair. Daarom startte de entomologische vereniging een campagne onder de naam #Juliwesp. Elke dag van de maand juli wordt er een wesp in het zonnetje gezet op Instagram en Twitter met behulp van een mooie foto en en leuk verhaal.

Het was wel even kiezen, want er leven alleen al in ons land duizenden verschillende soorten, in allerlei kleuren en maten. Gekozen is dan ook voor soorten die je ook gewoon in je eigen tuin tegen zou kunnen komen.

Roodzwarte borstelspinnendoder en goudwesp

De aftrap werd genomen door de roodzwarte borstelspinnendoder die je op veel plekken in Nederland kan tegenkomen. Veel Spinnendoders rennen nerveus rond en deze doet daar niet voor onder. Deze wesp jaagt op trechter-, struikzak-, bodemjacht-, wolf-, kraamweb-, spring- en krabspinnen. Een gevarieerd menu dus.

De goudwespen zien er met hun metallic gekleurde lijfjes prachtig uit, maar het zijn koekoekswespen. Ze leggen hun ei in dat van het nest van een andere bij of wesp, waarna de larve van de goudwesp de voedselvoorraad én de larve opeet. Je ziet ze vaak op de uitkijk zitten. Ze observeren de waardbij of -wesp waarna ze hun slag slaan.

foto: Vroege Vogels

Spinnendoder

Spieswespen en sluipwespen

Spieswespen zijn vrij kleine wespen met een spits achterlijf. En aan de achterkant van het borststuk zit een doorn. De prooien (vliegen) worden gespiest aan de angel en zo, vliegend, naar het nest gebracht. In Nederland zou je er 6 tegen kunnen komen.

Van de sluipwespen zijn wereldwijd 25.000 soorten beschreven, maar dat is maar een fractie is van het werkelijke aantal. Dit grote aantal en de moeilijkheidsgraad maakt het niet aantrekkelijk om deze groep te bestuderen. En dat terwijl ze zo mooi en zo nuttig zijn.

Wespen om plagen te bestrijden

Er zijn sluipwespen die parasiteren op bladluizen en tot wel 300 eitjes leggen en op deze manier de hoeveelheid bladluizen in toom houden. Sommige wespen worden ook commercieel ingezet om plagen te bestrijden. Niet alleen sluipwespen, maar ook een graafwesp, zoals de grote snuittordoder, die wordt ingezet om snuittorkeverplagen te voorkomen of te bestrijden. En zelfs onze gehate ‘limonadewesp’, die wesp die we dus op terrasjes tegenkomen, vangt muggen en vliegen.

Hier vind je meer informatie!

foto: Vroege Vogels

Schoorsteenwesp

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie