Binnenland
KRO-NCRV

Kinderen een nacht in de cel voor kleine overtredingen: 'Nooit doen, het is een traumatische ervaring'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen een nacht in de cel voor kleine overtredingen: 'Nooit doen, het is een traumatische ervaring'

Als kind een nacht in de cel voor het stelen van een pak koekjes: het overkomt 5 tot 10% van de jeugd. In een rapport dat vandaag verscheen pleit kinderombudsman Margrite Kalverboer (opnieuw) voor kindvriendelijke cellen en betere regelgeving om dit te voorkomen.

"Er is geen raam. Er is geen boekje. Een kind zit op een betonnen bank en kijkt naar een kleine opening in de deur. En dat is dezelfde cel als waar een 35-jarige seriemoordenaar in verblijft", zegt Cindy Koole, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten. In zo'n cel kan een kind noodgedwongen een nacht zitten. Koole ziet vaak dat kinderen onnodig worden opgesloten en is het eens met de oproep van de kinderombudsman.

Overstuur en in paniek

De piketdienst voor advocaten is tot 20.00 uur. Als een kind na die tijd wordt opgepakt blijft hij/zij de nacht op het bureau. Koole noemt die avondklok absurd en heeft gevraagd of die piketdienst kan worden uitgebreid, maar daar heeft het ministerie geen geld voor. Het gevolg is dat kinderen "overstuur en in paniek raken", na urenlang alleen in een cel te zitten.

Koole: "Wij vinden als advocaten dat de politie nu zelf moet kunnen beoordelen of een kind een nacht in de cel moet blijven. Stuur ze eventueel voor de nacht naar huis en zeg dat ze zich de volgende ochtend om 9.00 uur moeten melden, met het recht op die kosteloze advocaat erbij."

Het beste is volgens Koole dat de politie de jongeren naar huis brengt en dan vervolgens thuis door de ouders nog streng wordt toegesproken. "Dat is veel leerzamer dan op het bureau wachten." Koole weet uit ervaring dat de politie dat wel zou willen doen, maar de mankracht er niet voor heeft.

Een hekel aan de politie

Er is een groot verschil tussen het stelen van een koekrol of een groepsverkrachting, maar de meeste kinderen zitten daar tussenin. Dat is een groot grijs gebied: wie hou je vast en wie laat je naar huis gaan? Volgens Koole moet er gekeken worden of de jongere al een strafblad heeft en hoe ernstig de misdaad is.

Feit is dat een nacht op het politiebureau heel traumatisch kan zijn voor kinderen. Volgens Peer van der Helm, onderzoeker en psycholoog van de Hogeschool Leiden, werkt straffen averechts en is opsluiten de verkeerde methode: "Ze krijgen een hekel aan de politie en ze zijn minder geneigd zich aan de maatschappelijke normen te houden.

Ze zijn boos over wat ze is aangedaan. Kinderen moet je helemaal niet in de cel zetten, zelfs niet in een zogenaamde kindvriendelijke cel. Het is een traumatische ervaring.”

Stand.nl: Kinderen horen niet in een cel

Ster advertentie
Ster advertentie