Binnenland
NOS

170.000 Nederlanders kunnen reanimeren, mijlpaal bereikt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 170.000 Nederlanders kunnen reanimeren, mijlpaal bereikt

In Nederland staan ongeveer 170.000 mensen geregistreerd als burgerhulpverlener, 40.000 meer dan vorig jaar zomer. Daarmee is Nederland volgens de Hartstichting het eerste land ter wereld dat een landelijk netwerk van burgerhulpverleners heeft die na een oproep binnen zes minuten kunnen reanimeren.

De kans op het overleven van een hartstilstand is het grootst als iemand binnen zes minuten wordt gereanimeerd en er een AED wordt gebruikt. Dat is nu nog niet overal het geval. "Gek genoeg is de dekking in grote steden juist minder in de grote steden", vertelt de directeur van de Hartstichting in het NOS Radio 1 Journaal.

"Met dit netwerk kunnen ze er binnen 6 minuten zijn."

De vrijwilligers staan geregistreerd bij twee oproepsystemen die op de meldkamer van 112 zijn aangesloten.

Als daar een melding komt van een hartstilstand, krijgen vrijwilligers in de buurt een sms'je. Zij kunnen dan vast beginnen met de reanimatie tot er professionele hulp komt. Het netwerk kan volgens de Hartstichting 2500 levens per jaar redden.

Spreiding

In Overijssel hebben mensen volgens de Hartstichting de meeste kans op een reanimatie binnen 6 minuten. Daar is 1,6 procent van de inwoners aangemeld bij het oproepsysteem. Zuid-Holland heeft met 0,1 procent van de bevolking het laagste percentage hulpverleners. Van de grote steden heeft Den Haag de hoogste dekking en Amsterdam het laagste percentage vrijwilligers.

Ook wil de Hartstichting de circa 100.000 AED's in Nederland in kaart brengen en er voor zorgen dat er minstens 30.000 24 uur per dag beschikbaar zijn. Met een AED kan een stroomstoot worden toegediend aan het hart, waardoor in veel gevallen het hartritme wordt hersteld. Van veel van die apparaten is niet bekend waar ze hangen. De Hartstichting roept eigenaren van een AED op om hun apparaat te registreren bij een oproepsysteem.

Ster advertentie
Ster advertentie