Binnenland
AVROTROS

Verzeker je spullen goed voordat je een opslagcontainer huurt

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Verzeker je spullen goed voordat je een opslagcontainer huurt

Op 1 januari dit jaar raakten honderden mensen hun dierbare bezittingen kwijt bij een grootschalige brand op het opslagterrein van Shurgard in Zoetermeer. In de uitzending van Radar van gisteravond werd duidelijk dat deze gedupeerden al hun spullen kwijt zijn. Ze mochten zelfs niet eens kijken wat er over was van hun spullen na de brand. Jeroen Wolfsen, directeur van MoneyWise in Stax&Toine: "Dat het opslagterrein economisch is afgeschreven betekent niet dat de mensen er geen persoonlijke waarde meer aan hebben."

Soms kom je ruimte tekort om persoonlijke spullen op te slaan. Dan biedt een opslagcontainer een mooie oplossing. Althans, dat zou je denken. Voor de mensen die een container hadden gehuurd bij Shurgard in Zoetermeer liep dit helaas anders: het terrein met de opslagcontainer vloog in de brand en vervolgens werden alle spullen door een expert als verloren verklaard.

De gedupeerden mochten niet eens kijken wat er over was van hun spullen na de brand, vanwege asbestgevaar en omdat een expert alle spullen al als verloren had verklaard.

Waar heb je recht op?

Jeroen Wolfsen, directeur van MoneyWise: "Vanuit bepaalde veiligheid, zoals asbest, kan ik me voorstellen dat ze de mensen op afstand willen houden. Maar waar een wil is, is een weg.

Je kunt als bedrijf zoveel mogelijk je best doen om de mensen hun dierbare spullen voor zover dat kan terug te laten krijgen. Dat het bedrijf economisch is afgeschreven betekent niet dat de mensen er geen persoonlijke waarde meer aan hebben."

Inboedelverzekering container

Mocht er iets gebeuren met de spullen, is het bedrijf waar je de opslagcontainer huurt niet aansprakelijk. Je moet de spullen dus verzekeren. Wolfsen: "Je bent verzekerd voor je inboedel op je woonadres. Als je de inboedel ergens anders neerzet, moet je dat op zijn minst melden bij de verzekeraar en dan kun je vragen of er een dekking mogelijk is voor de andere locatie."

"Dat is dan vaak een beperkte dekking. Waterschade is dan bijvoorbeeld niet gedekt, want thuis kan je daar actie op ondernemen en bij de opslagcontainer niet. Een opslagcontainer die je voor een langere periode huurt, valt waarschijnlijk niet onder de standaarddekking. Daar kan je dan met de verzekeraar afspraken over maken en anders moet je op zoek gaan naar een andere, gespecialiseerde verzekeraar."

Standaard verzekering opslagbedrijven

Er zijn opslagbedrijven die automatisch een verzekering voor je afsluiten. Let hier dus op voordat je dubbel betaalt voor een verzekering. Controleer ook goed de prijs van de verschillende aanbieders.

Zo biedt Shurgard voor twintig euro per maand een verzekering aan voor waarde tot 20.000 euro en elders kost het verzekeren van je inboedel tegen een waarde van 30.000 euro twaalf euro per maand. Shurgard eist dan ook nog eens dat in het contract wordt opgenomen dat de klant Shurgard altijd vrijwaart en schadeloos stelt.

Wolfsen: "Dat is duidelijk een voorbeeld dat niet gebouwd is om mensen te helpen en tegemoet te komen schadeloos te stellen, maar het lijkt meer een product om flink geld mee te verdienen." Lees de voorwaarden dus ook goed door van tevoren.

Waar moet je op letten?

Wolfsen: "Let er bij het huren van een opslagcontainer op dat je dat bij een professionele organisatie doet waar de beveiliging goed geregeld is. Kijk naar de kleine lettertjes in het huurcontract.Kijk ook goed na wat wel en niet doen bij schade en documenteer welke spullen in de container staan, bijvoorbeeld met foto's."

Het belangrijkste is volgens Wolfsen dat je van tevoren je verzekeraar belt en vertelt welke spullen je hebt met welke waarde. Dan kun je met je verzekeraar bespreken of je een verzekering af moet sluiten voor spullen buitenshuis.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie