Binnenland
KRO-NCRV

Rekenkamer over cyberveiligheid Schiphol: 'Stilstand en achteruitgang'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rekenkamer over cyberveiligheid Schiphol: 'Stilstand en achteruitgang'

De digitale veiligheid van het grenstoezicht door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol is onvoldoende en niet toekomstbestendig. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. President Arno Visser: "Dit laat zich het beste samenvatten als stilstand en achteruitgang."

De Algemene Rekenkamer deed drie bevindingen: de systemen zijn niet goedgekeurd, er worden amper beveiligingstesten uitgevoerd en de systemen zijn slechts gebrekkig aangesloten op een groter systeem dat cyberaanvallen opspoort.

'In de praktijk gebeurt het niet'

Volgens Vissers weten de verantwoordelijke ministeries Defensie en Justitie & Veiligheid wát er moet gebeuren, maar houden ze zich niet aan de zelfgemaakte plannen.

"Op papier klopt het wat er zou moeten gebeuren, maar in de praktijk gebeurt het niet." Met als gevolg dat twee van de drie systemen in gebruik zijn vóórdat de vereiste beveiligingsmaatregelen zijn genomen.

Consequenties

Het Schipholsysteem is voor veel kwaadwillende interessant en de gevolgen van de slechte beveiliging zijn groot. Zo kunnen gegevens worden buitgemaakt zoals in de Amerikaanse luchtvaart al eens gebeurde.

Ook kunnen hackers het systeem gijzelen in ruil voor Bitcoins en staten kunnen de vluchtgegevens van miljoenen mensen inzien en gebruiken bij spionage.

Capaciteitsprobleem

Defensie geeft aan dat er door een capaciteitsprobleem niet voldoende mensen en middelen zijn om deze systemen goed aan te sluiten. Daarom hebben ze prioriteiten moeten stellen en zijn er andere zaken die op dit moment volgens hen urgenter zijn.

Aanpassingen

Beide ministeries geven in het rapport aan dat de goedkeuringsprocedure voor het selfservicesysteem van de paspoortcontrole binnenkort wordt afgerond. De balie is in 2016 goedgekeurd, op basis daarvan is de conclusie dat de risico’s laag zijn. Daar worden nu wel aanpassingen gedaan en daarna volgt een nieuwe goedkeuringsprocedure.

Toch geven ze volgens Visser daarmee onvoldoende gehoor aan de aanbevelingen. "Het is niet voor niks dat we jarenlang onderzoek doen naar cyberveiligheid. De wereld verandert zo snel. Veiligheid en er goed mee omgaan zijn van de hoogste orde."

Ministeries 'niet scherp'

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken kreeg niet de indruk dat de ministers gealarmeerd genoeg zijn door dit rapport. "Ik denk niet dat ze onze veiligheid laconiek behandelden, maar ze reageren niet scherp op de kritiek van de Rekenkamer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook Kuiken haalt aan dat de digitale wereld ontzettend snel verandert en hackers passen zich in razend thempo aan. Zo snel, dat de systemen die in 2016 zijn goedgekeurd, misschien niet meer veilig zijn. "We zullen het gesprek met de minister moeten aangaan."

Arno Visser over cybersecurity: grensbewaking op Schiphol

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie