Binnenland
KRO-NCRV

Sneeuw in Nederland: NS 'schopt paniek', Schiphol 'blijft rustig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sneeuw in Nederland: NS 'schopt paniek', Schiphol 'blijft rustig'

Waarschuwingen, aangepaste dienstregelingen en kilo’s zout op de wegen: de eerste sneeuwbui van het jaar is een feit. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is vóór waarschuwen, maar het aanpassen van de dienstregeling voordat het eerste sneeuwvlokje is gevallen, gaat hem te ver, zegt hij in Spraakmakers. Laten we ons gek maken door een paar centimeter sneeuw?

NS vs Schiphol

De NS kan een voorbeeld nemen aan Schiphol, denkt Tertoolen. ''Schiphol waarschuwt ook en bereidt zich voor, maar gaat geen paniek schoppen door nu al allerlei dingen in te voeren.'' Hij zou het beter vinden als organisaties zich achter de schermen voorbereiden in plaats van 'paniek te schoppen'.

Dat betekent volgens hem niet dat organisaties zich niet moeten voorbereiden. ''Het is gewoon heel druk geworden op het spoor en op de wegen. Bij een lichte verstoring kan het lang duren voordat we erdoor of erlangs zijn, maar het aanpassen van de dienstregeling vind ik wel overdreven."

Codes

We moeten volgens hem oppassen voor de inflatie van de weerwaarschuwingen, zoals code geel, oranje en rood. ''Er zijn de laatste tijd heel veel codes afgegeven en dan blijkt het erg mee te vallen. Zo gaat het hele effect van die codes verloren.''

ANWB

De ANWB kijkt tevreden terug op de ochtendspits, zegt Markus van Tol van de verkeersdienst. ''Wij hebben van tevoren goede informatie kunnen geven en we hebben zelfs honderd kilometer minder file dan normaal!'' De ANWB overlegt met Rijkswaterstaat, met het KNMI en met de NS hoe zij de ochtendspits voor zich zien. ''Elke organisatie doet wat ze kan zodat de reiziger zo goed mogelijk zijn weg kan vervolgen'', aldus Van Tol.

Volgens hem kunnen we het ons in Nederland niet meer permitteren om van de ochtendspits met sneeuw 'een avontuur' te maken. ''Mensen moeten naar hun werk, naar klanten en de supermarkten moeten gevuld worden. Laten we het avontuur bewaren voor onze vrije tijd.''

IJsland

Elisa Hansen woont in IJsland en daar zijn ze een stuk relaxter, vertelt ze. ''In IJsland zijn wij meer gewend om met de natuur te leven, dus als er een sneeuwstorm is dan kan je gewoon nergens komen. Het heeft een groot deel met acceptatie te maken." Volgens haar zijn we in Nederland niet gewend dat de natuur de baas is. "Hier móet het leven doorgaan."

Ster advertentie
Ster advertentie