Binnenland
KRO-NCRV

Woningtekort? 3 creatieve manieren om hiermee om te gaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Woningtekort? 3 creatieve manieren om hiermee om te gaan

Nieuwbouwwoningen blijven de komende jaren schaars. Volgens Rabobank-econoom Nic Vrieselaar duurt het nog minimaal 10 jaar voordat het huizentekort is gehalveerd. In Spraakmakers drie creatieve manieren om met het woningtekort om te gaan.

Video niet beschikbaar

Tiny house

Ella Theunissen uit Rotterdam had een te krap budget om een goed huis te kopen, maar bedacht een oplossing. Ze gaat in april in een 'tiny house' wonen samen met haar vriend. Een duurzaam gebouwd huisje van 35 vierkantenmeter. Bijna alle onderdelen van het huisje heeft ze nu binnen, ze zoekt alleen nog een mooie locatie om haar huisje nee te zetten.

"Gemeentes staan steeds meer open voor het idee van tiny houses. Toch is het nog lastig om een goede plek te vinden. Ik heb nu via mijn eigen kring een locatie gevonden in Oostvoorne waar we in principe tien jaar mogen wonen."

Voorbeeld van een Tiny house

Prefab houtskeletwoning

Wijnand Lemmers, eigenaar van Eigenwijsbouw, denkt dat er creatiever moet worden nagedacht nu de woningmarkt zo krap is. Lemmers produceert prefab houtskeletwoningen van ecologisch materiaal.

"Je koopt bij ons een soort bouwpakket dat bestaat uit enkel houtelementen. Hout slaat stikstof op en dus is er ook geen probleem met bouwvergunningen." Die elementen gaan op een trailer en binnen een week staat er een woning. "Als je heel handig bent en je zet hem zelf in elkaar, dan kan dat voor onder de ton."

Prefab woningen Loppersum

Kunstenaar campers

Volgens Dirk Hakze, beeldend kunstenaar, moet je gaan wonen op de plek waar je werkt. "Ik woon in de winter in een leegstaande camper. Die zet ik neer op mijn werkplek. Dat scheelt ook veel files. Campers en caravans kunnen prima tijdelijk door bijvoorbeeld studenten gebruikt worden."Stand.nl: Bij het oplossen van het woningtekort ontbreekt het aan creativiteit

Ster advertentie
Ster advertentie