Afrika in nood: verhalen uit de getroffen gebieden
- Nieuws
- Afrika in nood: verhalen uit de getroffen gebieden
[VPRO - RAD1] Vandaag voeren de samenwerkende hulporganisaties actie om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan en Somalië. Meer dan tien miljoen mensen hebben hulp nodig in de gebieden die nu worden getroffen door terreur van Boko Haram, klimaatverandering en extreme armoede. Bureau Buitenland brengt ons al jaren de verhalen uit de getroffen gebieden. We hebben de beste reportages op een rij gezet.
De oorlog in Zuid-Soedan gaat haar vierde jaar in. In 2014 werd al duidelijk dat het conflict tot een hongersnood van ongekende proporties zou kunnen leiden. Verslaggever Rik Delhaas ging destijds met Arie den Toom, directeur van de Lutheran World Federation in Zuid-Soedan, naar de staat Jonglei. Zij trokken vlak langs de frontlijn, waar inwoners zich in de bossen schuilhouden en overleven op wild fruit, gras en bladeren. In deze speciale-uitzending twee reportages vanuit Zuid-Soedan.
Het verhaal van iemand die huis en haard heeft moeten verlaten, en nu in een moeras zit en weet dat hij straks honger gaat lijden, dat trekt je de realiteit van zo’n conflict in.
Is fenomeen El Niño de oorzaak?
Malawi en Mozambique sloegen in april 2016 al groot alarm. Door de ernstige droogte mislukten de oogsten in het oosten en zuiden van Afrika. Het fenomeen El Niño werd als grote schuldige aangewezen, maar is dat wel terecht? Wat voor verantwoordelijkheid dragen de landen zelf voor hun omgang met het watertekort? Bureau Buitenland sprak destijds met hoogleraar waterbeheer Pieter van der Zaag:
''Ouderen in Padiet, vlakbij de frontlijn, die niet hebben kunnen vluchten en in de bush leven. Als het wilde voedsel op is, is de enige keuze naar een plek gaan waar voedsel wordt uitgedeeld of achterblijven en sterven.'' Foto: Rik Delhaas.
De ‘man-made disaster’ in Zuid-Soedan
In Zuid-Soedan vallen de meeste slachtoffers door kogels van terroriserende milities, schreef Koert Lindijer in de NRC. Van de belofte der onafhankelijkheid nu zes jaar geleden, is helemaal niets meer over. Het is verhongeren, vermoord worden of vluchten. Meer dan anderhalf miljoen mensen kozen de afgelopen jaren voor het laatste. Een gesprek met Ilse Wermink, programmaleider Zuid-Soedan voor vredesorganisatie PAX:
De ‘man-made disaster’ in Zuid-Soedan
Ooggetuige in Nigeria
In Nigeria vluchtten al twee miljoen mensen voor het geweld van Boko Haram, dat een eigen Islamitische Staat wil oprichten in het noordoosten van het land. Daarnaast is in het door geweld verscheurde land een grote voedselcrisis gaande. Krista van den Berg van Unicef is net terug uit het gebied en vertelt over haar reis:
Ooggetuige in Nigeria
Lees ook: Heeft storten op Giro 555 wel zin?