Binnenland
NOS

Had Pechtold de schenking van een appartement moeten melden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Had Pechtold de schenking van een appartement moeten melden?

D66-leider Pechtold beschouwt het appartement dat hij van een vriend heeft gekregen als een privékwestie. In Den Haag ontstond enige discussie over een bericht van GeenStijl over een appartement van Pechtold in Scheveningen.

Het appartement was een schenking van een Canadese oud-diplomaat aan de D66-voorman. Sommigen vonden dat Pechtold de schenking had moeten melden in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. In dat register geven Kamerleden geschenken op van meer dan 50 euro. Hij heeft dat niet gedaan.

Oude vriend

Pechtold wilde er vandaag weinig over kwijt, omdat het volgens hem niets met zijn functioneren als politicus te maken heeft. Maar na alle publiciteit geeft D66 toch wat details. Volgens Pechtold is de oud-diplomaat een vriend die hij al tientallen jaren kent, al voordat hij de politiek in ging. “Hij kent hem uit zijn studententijd, toen de D66-leider voor hem als chauffeur werkte”, aldus politiek verslaggever Joost Vullings.

De man had een flat als pied-à-terre in Scheveningen. Pechtold mocht die gebruiken als het zo uitkwam. In ruil daarvoor gaf de D66-voorman bijvoorbeeld de planten water. De diplomaat is inmiddels al jaren met pensioen en woont ergens anders.

'Pechtold had schenking moeten melden, maar dit krijgt geen staartje'

Volgens D66 heeft de Canadees Pechtold eerst verteld dat die het appartement zou erven, maar wilde de diplomaat de flat begin dit jaar bij leven aan de D66-voorman schenken. Dat is inderdaad gebeurd en volgens de schenkingsakte was de waarde van de flat 135.000 euro.

Critici leggen een verband met de D66-steun voor CETA, het handelsverdrag tussen Canada en de EU. Volgens Vullings is dat onzin: "D66 zou toch wel voor dat verdrag stemmen." De politiek verslaggever denkt dan ook niet dat deze kwestie een staartje krijgt.

Ster advertentie
Ster advertentie