Binnenland
NTRPowNed

De wolf in Nederland: angst of aanwinst?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De wolf in Nederland: angst of aanwinst?

Een wildcamera heeft een roedel van negen wolven vastgelegd op de Veluwe. Niet eerder zijn er zoveel wolven tegelijkertijd in Nederland gespot. Glenn Lelieveld, coördinator van het Wolvenmeldpunt, geniet van de beelden. Maar bij anderen zorgt het voor angst, voor zowel dier als mens. 5 Dagen staat deze week op de Veluwe en gaat in gesprek met verschillende mensen die met de wolf te maken hebben gehad.

5 Dagen...

Afgelopen jaar kreeg het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging bijna 5000 meldingen van wolven. Bij 1400 van die meldingen is bewezen dat het om een wolf ging. Het aantal wolven in Nederland neemt toe. Op dit moment zijn er drie à vier roedels. Komend jaar worden dat er waarschijnlijk vijf of zes.

'Wolven zijn vluchtdieren'

Ecoloog en coördinator van het Wolvenmeldpunt Glenn Lelieveld is enthousiast over de wolf. Als je er één tegenkomt, hoef je volgens hem niet bang te zijn. “Wolven zijn echt vluchtdieren. Mensen zien vaak vanuit Hollywood en sprookjes heel wilde verhalen over wat de wolf allemaal wel niet zou kunnen zijn. Die wolf is zo ontzettend bang voor jou als mens, dat hij eerder wegloopt dan jij kan rennen”, vertelt Glenn. Daarbij is het wel belangrijk dat de wolven niet door mensen worden gevoerd.

Aangevallen

Toch leeft de angst rondom de wolf, ook bij agrarisch ondernemers Richard van de Wetering en zijn vrouw Stefana van de Wetering uit Putten. Afgelopen jaar zijn hun schapen aangevallen door de wolf. “Mijn vrouw kreeg een appje van de mensen bij wie we de schapen in het land hadden lopen, met daarin: ‘Er is iets verschrikkelijks gebeurd’. En dan staat ineens je hele dag helemaal op z’n kop”, vertelt Richard.

Drie van zijn schapen zijn gedood door de wolf. De aanval had nog lang effect op de overgebleven dieren, die een lange periode erg angstig bleven. Er moet dan ook iets gebeuren met de wolf in Nederland, volgens Richard. “Ze wachten, ze wachten, ze wachten, totdat het fout gaat. En wil je dat het fout gaat? Wil jij een mensenleven opofferen voor zo’n wolf? Ik kies er persoonlijk voor van niet.”

Maatregelen

Preventieve maatregelen en effectieve beschermmethoden zijn daarom van belang, zegt Glenn. “Ik sta juist eigenlijk aan de kant van de dierenhouders. Ik wil ook dat zij geen schade hebben. Dat is in ieders belang. Ik wil ook dat die schapen blijven leven.”

Dat betekent alleen niet dat wij de wolf moeten weghalen uit Nederland, of dat we ervoor moeten vrezen. “Ik merk dat er een heel groot verschil is tussen een wolf zien en denken dat je een wolf gaat zien.” Wanneer je een wolf ziet, moet je volgens Glenn vooral genieten van de pracht van het dier.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie