Binnenland
BNNVARA

Artsen Erasmus MC verwijderen longtumor met AR: 'We stonden allemaal te juichen'

foto: Erasmus MC
  1. Nieuwschevron right
  2. Artsen Erasmus MC verwijderen longtumor met AR: 'We stonden allemaal te juichen'

Artsen in het Erasmus MC in Rotterdam hebben een wereldprimeur binnengesleept. Chirurgen van het universitair medisch centrum hebben voor het eerst gebruik gemaakt van Augmented Reality (AR) en een operatierobot om een longtumor te verwijderen. Hart-longchirurg in opleiding Amir Sadeghi, is één van de twee artsen die deze operatie succesvol hebben uitgevoerd. "Wij stonden allemaal te juichen toen het lukte. Het hele team was super enthousiast", vertelt hij in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Het verwijderen van een tumor uit de long is een lastige operatie. "Deze technologie faciliteert dat deze operatie met een meer ontspannen gevoel uitgevoerd kan worden", zegt Sadeghi. De technologie maakt gebruik van een operatierobot en Augmented Reality. Aan de hand van een CT-scan maakt het apparaat virtuele anatomie plaatjes van de patiënt. Deze plaatjes worden virtueel op het operatiebeeld van de robot gevisualiseerd. "De chirurg heeft dan een soort navigatiesysteem die hij op het moment kan inzetten", vertelt de arts.

Longsparend opereren

Sneller opereren en minder complicaties bij de operatie zouden mogelijk haalbare voordelen kunnen zijn met deze nieuwe technologie. "We moeten nu nog in een klinisch wetenschappelijk onderzoek uitzoeken of het daadwerkelijk winsten gaat opleveren", aldus Sadeghi.

Het Erasmus MC onderzocht eerder al of de nieuwe technologie het operatieplan van de chirurg zou wijzigen, en of het mogelijk een toegevoegde waarde biedt voor de patiënt. "Bijvoorbeeld minder bloedingen, of dat je sneller de operaties kan doen waardoor je meer patiënten kunt helpen", zegt Sadeghi. Maar vooral wordt er gekeken of de nieuwe technologie longsparend opereert. "Dat is dat je alleen het stukje long verwijdert waar de kwaadaardige tumor in zit en dat je zoveel mogelijk gezond longweefsel spaart."

Droom die uitkomt

Voor Sadeghi is het een droom die uitkomt, zei hij tegen het AD. Een paar jaar geleden begon het Erasmus MC al met het toepassen van Virtual Reality (VR) om de operatie voor te bereiden en te plannen, vertelt hij. "We bekeken dan de anatomie van de patiënt in 3D met een VR-bril op, zodat we alvast wisten wat we gingen tegenkomen tijdens de operatie. Toen spookte het al door mijn gedachten of wij de plaatjes niet mee konden nemen naar de operatiekamer."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie