Gezondheid
WNL

Ziekenhuisbaas Bart Berden: 'Wen maar aan slechtere service in de zorg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuisbaas Bart Berden: 'Wen maar aan slechtere service in de zorg'

Ziekenhuisbestuurder van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg Bart Berden waarschuwt dat wij in Nederland moeten wennen aan slechtere service in de zorg. Dit is nodig om te voorkomen dat mensen overbodig komen te overlijden, vertelt de bestuurder in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Om te voorkomen dat het echt mis gaat in de zorg, hoopt Berden dat het Integraal Zorgakkoord (IZA) van zorgminister Ernst Kuipers, ondanks de val van het kabinet, behouden blijft. "Daar pleit ik echt voor, want het IZA is iets waar wij nu op acteren. Wij geloven hierin en dat zie ik ook bij huisartsen en andere vitale groepen. Wij moeten hier niet nu van afwijken."

Integraal Zorgakkoord

Het in stand houden van het IZA "vraagt moed en zal leiden tot een verschraling van de service", vertelt Berden. Dat leidt tot nog verdere rantsoenering van de zorg, met als mogelijk gevolg nog meer agressief gedrag jegens zorgpersoneel. "Dat proberen wij via innovatie te voorkomen."

Het dient echter een groter doel. "Het is de enige manier om te voorkomen dat het leidt tot onnodige overlijdens. Wij moeten de kwaliteit behouden voor de patiƫnten die het echt nodig hebben."

Bart Berden (ziekenhuisbestuurder) over de problemen van het Nederlandse zorgsysteem (3 augustus 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie