Binnenland
NOS

Gevolgen voor het sluiten van centra voor kinderhartchirurgie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gevolgen voor het sluiten van centra voor kinderhartchirurgie

Als de plannen van minister Kuipers voor een reorganisatie van de kinderhartchirurgie doorgaan, leidt dit tot het verlies van onmisbare kinder-IC-bedden. Dit is de waarschuwing van het LUMC in Leiden, waar de kinderhartchirurgie gaat verdwijnen nu er is gekozen voor concentratie in Rotterdam en Groningen. Ivo de Blaauw is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kinderchirurgie sprak erover bij NOS Met het Oog op Morgen.

De minister stelt voor om de zeer gespecialiseerde kinderhartchirurgie in het hele land te concentreren in twee ziekenhuizen. Dit zou ervoor zorgen dat artsen meer ervaring opdoen en zich verder kunnen specialiseren in deze complexe vorm van zorg. Het betekent echter dat het Leiden UMC en UMC Utrecht hun kinderhartchirurgie-afdeling moeten sluiten, wat ernstige gevolgen heeft. "Wanneer 60 procent van de patiënten in Leiden wegvalt, dan heeft zo'n IC geen recht van bestaan meer. Eén van de oplossingen waar nu over gesproken wordt, is de kinderen van de afdeling hartchirurgie te verplaatsen. Als dat zover komt, kan dat zelfs levens kosten", legt De Blaauw uit.

'Wij zullen er alles aan doen om het verplaatsen van specialismen naar Leiden tegen te houden'

Het sluiten van die afdelingen zou ervoor zorgen dat meer dan 30 procent van de kinderen in Nederland die lijden aan levensbedreigende luchtweginfecties naar het Leiden UMC moeten worden gebracht. Dit betekent dat een kind in acute nood uit Vlissingen mogelijk de kinder-IC in Rotterdam zou moeten passeren op weg naar Leiden, wat potentiële gevolgen kan hebben voor hun gezondheid.

"Het kan niet zo zijn dat de concentratie van hartchirurgie gaat leiden tot de decentralisatie van andere vormen van kinderchirurgie. Wij zullen er alles aan doen om het verplaatsen van specialismen naar Leiden tegen te houden. Anders is het alsof de kwaliteit van zorg voor een kind met een slokdarmaandoening minder waard is dan die voor een kind met hartproblemen", aldus kinderchirurg Ivo de Blaauw, voorzitter van de wetenschappelijke beroepsvereniging voor kinderchirurgie.

hart

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie