Achtergrond
KRO-NCRV

Mentaliteitsverandering bij arts én patiënt nodig, te beginnen bij de ziekenhuizen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mentaliteitsverandering bij arts én patiënt nodig, te beginnen bij de ziekenhuizen

Volgens demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) kan de Nederlandse zorg beter en ook hoogleraar Erik Buskens denkt dat er in ons systeem nog veel te verbeteren valt. Te beginnen bij de ziekenhuizen, zegt hij bij Spraakmakers. "Ziekenhuizen moeten bedenken welke zorg ze kunnen overlaten aan huisartsen en burgers."

We hebben het systeem zo ingericht dat het voor zorginstellingen en ziekenhuizen ongunstig is als zorg opgelost kan worden bij de huisarts of met zelfzorg. Dat gaat ten koste van de omzet van de ziekenhuizen, stelt Buskens die als hoogleraar verbonden is aan het UMC Groningen en de RUG.

"Ziekenhuizen moeten zich opnieuw beraden wat hun taak is en moeten minder bezig zijn om een patiëntenstroom op gang te houden." Daarbij wijst hij ook op het belang van preventie. "De beste zorg is de zorg die niet nodig is."

Rol verzekeraar

Ook de rol van de zorgverzekeraars werkt daarin niet zoals bedoeld. Het heeft volgens Buskens de zorg versnipperd en werkt samenwerking én het principe van 'de juiste zorg, op het juiste moment, op de juiste plek', tegen. "Het heeft gezorgd voor steeds verdere opsplitsing van taken om het zo efficiënt mogelijk te maken. Dat is niet per se de juiste zorg op de juiste plek." Dat systeem staat een heleboel samenwerking in de weg.

De zorg moet veel meer een netwerk van samenwerking zijn in plaats van concurrentie. Stelt ook de demissionair minister Ernst Kuipers.

Steeds minder kennis

Guus Jasper is huisarts in Terneuzen en bestuurslid bij de Landelijke Huisartsen Vereniging. Hij merkt dat patiënten vroeger gemakkelijk gerustgesteld werden binnen hun netwerk van familie en vrienden. "Vroeger ging je te rade bij je oma of een tante. Die konden je helpen omdat ze iets herkende en je adviseerde om dit of dat eens te proberen."

Deze collectieve kennis lijkt steeds minder voor handen, merkt Jasper. Ook zijn huisartsen niet altijd goed bereikbaar waardoor de stap naar de spoedeisende hulp te snel wordt gemaakt.

Quote

Vroeger gingen mensen bij een oma of tante te rade

Huisarts

Internet

Hoewel steeds meer mensen zich ook kunnen informeren door te zoeken op internet, is dat niet voor iedereen weggelegd, zegt de huisarts. "Maar 10 tot 14 procent van de mensen vinden daar hun weg. Maar voor een hele grote groep is dat toch lastig en hebben die kennis niet. Zij pakken nog steeds de telefoon of gaan naar de huisarts om een antwoord te krijgen op hun gezondheidsvraag."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie