Binnenland
KRO-NCRV

Hoe Breda de horeca in de stad levend wil houden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Breda de horeca in de stad levend wil houden

Veel kroegen en clubs al bijna een jaar dicht. Ook in de historische stad Breda. "Zonder horeca neemt de aantrekkingskracht van Breda af", zegt burgemeester Paul Depla in Spraakmakers. Met een uniek initiatief wil de gemeente horecaondernemers helpen in te schatten of hun zaak na de lockdown nog levensvatbaar is.

Sinds kort loopt er in Breda een proef waarbij horecabedrijven op kosten van de gemeente een bedrijfsscan kunnen laten maken om te zien of ze nog levensvatbaar zijn. Dit wordt gedaan door een onafhankelijk adviesbureau. "Het is niet de overheid die hen in de papieren kijkt", zegt Depla.

Volgens de burgemeester is het – na bijna een jaar van maatregelen die de sector keihard hebben getroffen – zaak om eerlijk te kijken of een bedrijf nog bestaansrecht heeft.

Gezonde onderneming

"Sommige horecabedrijven hebben veel krediet opgebouwd. Ook omdat ze deze zomer een buffer hebben kunnen opbouwen. Zij redden het wel. Anderen zullen met wat aanpassingen aan hun concept of een andere bedrijfsvoering kunnen overleven. Sommige ondernemers zullen na een jaar stilstand te veel schulden hebben opgebouwd om nog een gezonde onderneming te worden", aldus Depla.

Het is volgens hem dan ook zaak om eerlijk te zijn zodat de ondernemers zich niet nog verder in de schulden steken. Bij de proef zijn inmiddels 30 ondernemers door de scan gehaald, waarvan er vijf het advies hebben gekregen om het concept aan te passen of te stoppen.

Pijnlijk

Voor sommige zaken zal het opheffen van de lockdown te laat komen en dat is pijnlijk, vindt Depla. "Het zijn mensen die een droom hadden om een eigen zaak te beginnen. Door een oorzaak buiten henzelf gaat het mis." De ondernemers zien het belang van de maatregelen voor de samenleving, maar zijn persoonlijk de dupe, vertelt Depla.

Depla wil er met deze scan ook voor zorgen dat ondernemers persoonlijk niet nog verder in de schulden wegzakken.

Toekomst

In februari vorige jaar genoot de stad nog van Carnaval en lachte de wereld ons toe, mijmert Depla. Inmiddels ligt de wereld er heel anders bij en wil de burgemeester nadenken over de toekomst. Want de impact van corona is te groot om te denken dat alles weer teruggaat naar de oude situatie.

Persoonlijke scan

Eén van de ondernemers die een scan kreeg was Roger Omers. Spraakmakers-verslaggever Maarten Bleumers zocht hem gisteren op in zijn zaak Dok 18.

Paul Depla over initiatief voor horeca-ondernemers in Breda

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie