VNO-NCW: Geef winkeliers, horeca en kapper voorrang na loslaten lockdown
- Nieuws
- VNO-NCW: Geef winkeliers, horeca en kapper voorrang na loslaten lockdown
"De golf van ellende komt er nog aan met een stijgende werkeloosheid van zes procent", waarschuwt Ingrid Thijssen, de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, tegen Twan Huys in het programma 1 op 1. Ze roept het kabinet op om zodra dat mogelijk is te kijken naar versoepelingen bij meer sectoren zoals de kapper en de horeca om de moed erin te houden.
Video niet beschikbaar
Aanstaande maandag zullen de loketten voor de NOW-regeling voor de vierde keer open gaan om steunmaatregelen aan te vragen. Want opnieuw blijven veel zaken de komende periode gesloten. Thijssen die sinds september 2020 voorzitter is van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, verzucht: "Ik word alleen al verdrietig van de cijfers over de horeca", waar ongeveer 15 procent van de bedrijven volgens de prognoses deze crisis niet zal overleven.
"Het is ook niet gek, want ze zitten al een jaar in deze crisis en de regelingen zijn goed, maar er moet desondanks vaak nog spaargeld bij om te overleven. Op een gegeven ben je aan het einde van je Latijn."
Dekentje op het terras
Thijssen noemt naast de horeca, ook specifiek de reisbranche en de retail als sectoren die hard zijn geraakt in deze crisis. Waar ze zich het meeste zorgen over maakt, is niet de financiële, maar de geestelijke klap die ondernemers moeten verduren. "Hoe lang houden mensen dit nog vol?" zegt de voorzitter van VNO-NCW. Er moeten volgens Thijssen meer mogelijkheden worden gecreëerd om mentaal te overleven. "De kunst voor het kabinet wordt, om durf te tonen zodra er meer open kan. Gebruik de kleine ruimte die er is."
Concrete voorbeelden die Thijssen noemt, als de cijfers dat weer enigszins toelaten, is voor winkeliers de mogelijkheid van private shopping. Restaurants zouden op gepaste afstand weer open kunnen. Cafés zouden terrassen kunnen vullen, met een extra dekentje bij de stoelen. En laat de kapper halve dagen open zijn, oppert Thijssen. "Verdeel de ruimte die er is", stelt ze, "want er zijn ook eerlijkheidsvraagstukken in deze pandemie."
Topsalarissen
VNO-NCW heeft samen met het MKB deze week een plan gepresenteerd, getiteld: 'Agenda NL 2030. Ondernemen voor brede welvaart'. Doel is een duurzame, klimaat-neutrale en circulaire samenleving. Iedereen zou in dit plan gelijke kansen krijgen, werknemers gaan delen in de winst van bedrijven en het minimumloon gaat omhoog.
De voorganger van Thijssen, Hans de Boer die in januari onverwacht is overleden, pleitte meermaals voor het dichtten van de loonkloof. Een voorbeeld van die scheefgroei in salarissen is Ben van Beurden. De topman van Shell verdient jaarlijks ruim 20 miljoen euro, terwijl er bij het bedrijf in Nederland nu 900 banen zullen verdwijnen, Thijssen die zichzelf bedachtzaam noemt, vindt dat het met dit soort exorbitante beloningen tegenwoordig wel "een beetje matiger mag". Maar dit specifieke onderdeel van haar voorganger heeft ze niet opgenomen in Agenda NL 2030. Thijssen: "Onze nieuwe koers is bijna revolutionair anders en bevat veel meer dan alleen dat onderwerp over de topsalarissen." Het minimumloon verhogen heeft volgens haar een groter effect op het eerlijk verdelen van het inkomen dan het aanpakken van de top in het bedrijfsleven. "Het is een nieuwe visie op de samenleving", aldus Thijssen. "Het gaat niet alleen over economisch herstel, maar ook over duurzaamheid en inclusiviteit."
Thijssen, zelf lid van D66 en de eerste vrouwelijke voorzitter van VNO-NCW, is niet per se voorstander van de noodzaak van een vrouwelijke premier. "Ik wil vooral dat er een hele goede premier komt met een stabiel kabinet dat goed in staat is om ons land uit de crisis te leiden."
VNO-NCW: geef winkeliers, kappers en horeca voorrang bij loslaten lockdown
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.