Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: achtste druppel valt in pekdruppelexperiment

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: achtste druppel valt in pekdruppelexperiment

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 28 november 2000, valt de achtste druppel in het zogeheten pekdruppelexperiment.

Het pekdruppelexperiment is officieel het langst lopende experiment ter wereld en onofficieel misschien wel de meest saaie om naar te kijken.

De proef werd in 1927 gestart door professor Thomas Parnell omdat hij wilde aantonen dat sommige vaste stoffen bij nadere beschouwing toch vloeistoffen blijken. Daarom verwarmde hij een dosis pek en goot hij die in een trechter.

Na het goedje drie jaar te laten rusten, trok hij de stop uit de trechter. Sinds 1930 vormen heel langzaam, bijna onwaarneembaar voor het blote oog, steeds grotere druppels die uiteindelijk vallen. Precies 17 jaar geleden viel dus de achtste druppel.

Momenteel is de tiende pekdruppel zich aan het vormen. Het wel en wee van die druppel is te volgen met een livefeed van de University of Queensland in Australiƫ.

Voor het experiment kreeg Parnell overigens in 2005 postuum de Ig Nobelprijs voor Natuurkunde.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie