Geldkraan dicht voor cartoonistenprijs
- Nieuws
- Geldkraan dicht voor cartoonistenprijs
[KRO-NCRV] Een wildgroei aan journalistieke prijzen passeert jaarlijks de revue. Cartoonisten hebben er maar één: de Inktspotprijs voor de beste politieke prent. Die prijs wordt bedreigd, omdat hoofdfinancier Stichting Democratie en Media de geldkraan vanaf volgend jaar dichtdraait.
Update
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid neemt de sponsoring van de Inktspotprijs over. Na het afhaken van Stichting Democratie en Media leek de toekomst van de enige journalistieke prijs voor cartoonisten in Nederland ongewis. Het voortbestaan is door Beeld en Geluid nu veiliggesteld.
De Stichting Democratie en Media steunt investeringen in onafhankelijke, kritische media. De stichting is hoofdfinancier; elk jaar gaat 5000 euro naar de Inktspotprijs. “Ons budget is maar beperkt”, legt directeur Nienke Venema uit in het Mediaforum op NPO Radio 1. Met pijn in haar hart stopt Democratie en Media met de financiering. “Wij steken het geld liever rechtstreeks in cartoonisten en journalisten dan in een prijs. Het blijft ontzettend jammer. We krijgen vijftien keer meer aanvragen dan dat er geld is, dus we moeten keuzes maken.”
Cartoon mist aansluiting met jongeren
Tijdens de komende editie van de Inktspotprijs, uitgereikt op 26 september, zit forumlid Casper Sikkema in de jury. “Humor is heel belangrijk in al die analyses en opinies”, benadrukt de hoofdredacteur van Vice Benelux. “Dat is moeilijk in de journalistiek en daarom heeft de cartoon zo’n belangrijke functie.” Sikkema benadrukt dat cartoon de aansluiting met jongeren mist. “De urgentie bij Vice ligt ook niet op de nieuwe cartoonist, maar dat zegt niets over de urgentie van het vak.”
Cartoonist zoekt de randen op
Forumlid Sanne Terlingen begrijpt het standpunt van de stichting. “Aan de andere kant zijn het juist de uitersten waar je in moet investeren”, voegt de onderzoeksjournalist toe. “Cartoonisten zoeken de randen op. Er gaat steeds meer geld naar de journalistiek in het algemeen, dat vind ik een risico.” De waardering voor het vak is volgens Terlingen beperkt. “Het gaat om de lading en de randen van vrijheid voor meningsuiting.”