Binnenland

Eén op de vijftien jongeren doet aan sexting

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eén op de vijftien jongeren doet aan sexting

[NOS] Een op de vijftien jongeren heeft wel eens een pikante foto van zichzelf naar iemand anders gestuurd, blijkt uit een peiling onder jongeren van 12 tot 17 jaar. Sexting, het delen van seksueel getinte foto's via sociale media, is vooral populair onder jongeren van 16 en 17 jaar.

Van hen zegt bijna 40 procent wel eens het verzoek te hebben gekregen om een pikante foto van zichzelf te maken. Een op de zeven jongeren uit deze leeftijdscategorie is daar ook wel eens op ingegaan. Meisjes doen dit iets vaker dan jongens.

'Zes procent van de tieners doet zelf aan sexting, meisjes iets meer dan jongens'

Snapchat wordt het meest gebruikt om de plaatjes te delen, maar ook WhatsApp is populair. Jongeren sturen de foto's naar hun vrienden, maar ook regelmatig naar mensen die ze alleen kennen via internet en nog nooit hebben ontmoet.

De peiling is gedaan onder duizend jongeren in het kader van Safer Internet Day, morgen. Op deze jaarlijks terugkerende dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik.

Braver beeld

Opvallend is dat een tweede onderzoek, gericht op online veiligheid en uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam, een braver beeld laat zien. Daaruit blijkt dat het aantal jongeren dat aan sexting doet een stuk lager ligt: rond de 3 procent. Dat zou kunnen komen doordat er bij deze peiling ook ouders aanwezig waren.

Veel ouders zijn ongerust over het social media-gedrag van hun kinderen en praten daar ook over met tieners. Sexting is, naast roken, een veelbesproken onderwerp aan de keukentafel.

Volgens Bureau Jeugd & Media is sexting een normaal verschijnsel, dat hoort bij de seksuele ontwikkeling van kinderen in deze tijd. Maar uit de vandaag gepubliceerde peiling blijkt dat ouders dat heel anders zien: zij vinden sexting niet normaal.

Ster advertentie
Ster advertentie