Binnenland
AVROTROS

Dijkgraven: Nederlanders kunnen prima kiezen voor het waterschap

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijkgraven: Nederlanders kunnen prima kiezen voor het waterschap

Weten we wel waar we voor kiezen als het gaat om de waterschappen? Toch brengen veel mensen in ons land vandaag hun stem uit. Terecht, zeggen twee dijkgraven (de voorzitters van een waterschap) in Radio EenVandaag. "Mensen kunnen keuzes maken die er toe doen."

Video niet beschikbaar

"Het gaat erom dat je keuzes voorgelegd krijgt waarmee je kunt bepalen wat je vindt van de toekomst van waterbeheer." Voor dijkgraaf Gerhard van der Top, van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, is het vandaag een drukke dag.

Klimaat en energie

Van der Top noemt het belangrijk, zeker nu, dat burgers mee kunnen beslissen over het beleid. "Er liggen nu keuzes rond energietransitie en de verandering van klimaat in de stad. Ik vind het een heel groot goed dat mensen kunnen beslissen wat we met die waterbelasting gaan doen. Het is aan de waterschappen om hen goed te informeren."
Hij noemt deze waterschapsverkiezingen al veel duidelijker dan die in 2015. "De keuzes die nu worden gemaakt zijn makkelijker te begrijpen. In de grote lijnen zie ik dat mensen nu keuzes kunnen maken die er toe doen."

Droge zomer

Mensen begrijpen steeds beter hoe belangrijk 'de waterkeuzes' zijn. Daar heeft de afgelopen droge zomer aan bijgedragen, denkt dijkgraaf Hein Pieper van waterschap Rijn en IJssel. "Afgelopen zomer heeft ons een duw in de rug gegeven. De waterschappen hebben flink aan de weg getimmerd om het belang van waterbeheer duidelijk te maken."

Wat moet je kiezen?

Nog niet zeker van je stem? Op EenVandaag.nl vind je een overzicht van waar we over stemmen bij de waterschapsverkiezingen en welke thema's er leven per regio.

Ook hij wijst op de uitdaging van klimaatverandering en hoe de waterschappen daarmee om moeten gaan. Maar het zit ook in hele praktische zaken. "We kunnen met het zuiveren van water kiezen voor het minimale, optimale of maximale. Of we kunnen voor de inrichting van een gebied zeggen: we wentelen alles af op het platteland vanuit de steden, of juist niet."

Dijkgraaf Gerhard van der Top denkt dat de waterschappen alleen maar in populariteit zullen toenemen. "Het is nog maar twee verkiezingen dat er echt politieke partijen deelnemen aan deze verkiezingen. Wat voor de komende periode belangrijk is is dat politieke partijen zich laten horen over hoe zij in deze verschillende onderwerpen zitten. Ik hoop dat we dat na deze verkiezingen wat meer zien."

Dijkgraaf over waterschapsverkiezingen

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie