Binnenland
NOS

Zelfbeschikking maakt rechtszaken over anorexia moeilijk, gesteggel om nieuwe behandelmethode

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelfbeschikking maakt rechtszaken over anorexia moeilijk, gesteggel om nieuwe behandelmethode

Vandaag dient in Zwolle een rechtszaak over de behandeling van een meisje van 15 jaar met anorexia. Haar moeder wil een nieuwe behandeling voor het eetprobleem van haar dochter, terwijl de artsen pleiten voor dwangvoeding. Volgens de advocaat wordt er paniekvoetbal gespeeld door de artsen.

Richard Korver is advocaat van de moeder en vertelt over de zaak in het NOS Radio 1 Journaal. De nieuwe behandeling die de moeder zou willen voor haar dochter zou goed werken volgens de advocaat. "Het gaat om een Past Reality Integration (PRI) behandeling. Het is een nieuwe vorm die zeer succesvol is en ook de onderliggende problemen bij anorexiapatiënten weet te helpen. Kenmerk bij deze therapeutische behandeling is dat er geen dwang wordt toegepast", vertelt Korver.

Het is dus een psychoanalytische therapie waarbij in gesprek moet worden gezocht naar de oorzaak van anorexia, zonder de focus te hebben op het gewicht. "Het meisje zelf geeft aan dat zij deze behandeling wil hebben, juist omdat alle andere oudere behandelingen hebben gefaald. Die dwangbehandelingen kunnen namelijk flink traumatisch zijn. Zo is ze dus ook al een keer zes weken in coma gehouden en heeft toen ook dwangvoeding gekregen", gaat Korver verder.

Veel te doen om behandelmethode

Er is veel te doen om de behandelmethode, lang niet alle artsen zijn er niet over te spreken. Toch behaalt de behandeling op dit moment wel goede resultaten en worden er daarnaast steeds meer kinderen behandeld met deze methode. "Haar kinderarts geeft echter aan dat er een andere methode nodig is, die vraagt vervolgens aan een psychiater om haar wilsonbekwaam te verklaren, die psychiater weigert dat. Vervolgens wordt er gewacht tot er een nieuwe psychiater in dienst is. Het is een heel schrijnende situatie."

Hoogleraar gezondheidsrecht Jaap Sijmons ziet ook het belang van die zelfbeschikking, maar volgens hem is het nu de vraag of het meisje hetgeen heeft dat nodig is om een goede inschatting te maken van wat zij nodig heeft in een behandeling. "De dwang is absoluut niet iets wat je wil, dat wil je natuurlijk graag voorkomen. Maar de crux van de zaak is toch waar je staat binnen je behandeling."

Volgens Sijmons gebeuren dit soort zaken niet vaak, maar het komt zeker voor. "Ik zie zeker vaker dat er in die driehoek tussen ouders en kind en de hulpverlener dat die vaak niet kunnen vinden. Dan is het fijn dat we de wet hebben en dat er een rechter is die zich erover kan buigen", sluit Sijmons af.

RJN Anorexia-rechtszaak

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie