Buitenland
BNNVARA

Ingeborg Beugel: 'Ik riskeer bij iedere publicatie een nieuwe rechtszaak'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Ingeborg Beugel: 'Ik riskeer bij iedere publicatie een nieuwe rechtszaak'

De persvrijheid in Griekenland staat onder druk. Dat blijkt uit het rapport van het European Centre for Press and Media Freedom. "Een van de taken van een journalist is om de macht te controleren en dat wordt ons hier in Griekenland volkomen onmogelijk gemaakt", zegt Ingeborg Beugel in De Nieuws BV.

Afluisterschandalen door autoriteiten, intimidatie van kritische journalisten en een regering die alleen geld investeert in hen goed gezinde media: de persvrijheid in Griekenland staat onder druk. Dat concludeert het European Centre for Press and Media Freedom in een nieuw rapport. "Griekenland scoort erg zwak wat betreft persvrijheid, in vergelijking met andere lidstaten", zegt Laurens Hueting, hoofdauteur van het rapport. "Volgens Reporters without Borders doen alleen Bulgarije, Hongarije en Malta het nog slechter."

Copy-paste journalism en weinig kritiek

Hueting: "De problemen zijn niet uniek wat betreft media-pluralisme en veiligheid van journalisten maar ze zijn wel zo intens dat het de situatie onderscheidt van de rest van de Europese Unie." In Griekse media zijn kritische geluiden schaars. Dat komt onder andere doordat media zijn overgekocht door zakenmensen die belangen hebben in andere sectoren, legt Hueting uit. In Griekenland zijn het juist deze zakenmensen die dezelfde belangen hebben als de regering, "daardoor hoor je in dat deel van de media weinig kritische stemmen."

Daarnaast is er veel fragmentatie: veel kleine platformen waar een handje vol journalisten voor schrijven. "Zij doen aan copy-paste journalism, zoals wij dat noemen", aldus Hueting. "Zij nemen zonder veel veranderingen persberichten over van de overheid. Reclamebudgetten worden besteed bij bedrijven die pro-regering zijn. Onafhankelijke journalisten worden negeert of worden ervan beschuldigd dat ze fake news verspreiden." Bovendien worden agenten niet verantwoordelijk gehouden als ze journalisten aanvallen.

Geen adequate bescherming

"Het is echt een systematisch probleem", zegt Hueting over de persvrijheid in Griekenland. Uit gesprekken met verschillende journalisten in Griekenland blijkt dat het heel moeilijk is om journalist te zijn in het land. Aan de ene kant komt dat door de slechte economische situatie van journalisten, aan de andere kant door obstructies en inmenging van de overheid, "en er is geen adequate bescherming tijdens betogingen en van de politie in het algemeen", aldus Hueting.

25 jaar gevangenisstraf

Ingeborg Beugel is correspondent in Griekenland en heeft aan den lijve ondervonden hoe het staat met de persvrijheid daar. "Een van de taken van een journalist is om de macht te controleren en dat wordt ons hier in Griekenland volkomen onmogelijk gemaakt." Dat doet de regering onder andere door rechtszaken aan te spannen tegen journalisten. Dat is een manier om journalisten financieel en mentaal uit te putten en te intimideren.

Beugel vindt het rapport nogal zacht. "Er is bijvoorbeeld een nieuwe Griekse wet, sinds september vorig jaar, en die stelt dat de huidige regering bepaalt wat fake news is. Als jij dus als journalist iets meldt dat volgens de regering fake news is, dan riskeer je 25 jaar gevangenisstraf. Ik riskeer bij iedere publicatie een nieuwe rechtszaak terwijl ik de waarheid schrijf. Het is heel erg extreem."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie