Binnenland
KRO-NCRV

Bezwaar tegen ontslag: Rechter Korthals Altes (70) wil doorwerken na pensioen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bezwaar tegen ontslag: Rechter Korthals Altes (70) wil doorwerken na pensioen

Voor rechters geldt een grensleeftijd van 70 – daarna mogen ze niet langer als rechter functioneren. Rechter Willem Korthals Altes bereikte afgelopen week deze leeftijd, maar maakt bezwaar tegen zijn ontslag.

Korthals Altes wil blijven werken als rechter plaatsvervanger. "Dan ben je op oproepbasis beschikbaar en daar spelen de argumenten die spelen tegen het loslaten van de leeftijdsgrens bij een fulltime rechter veel minder."

Dat argument is dat men bij het loslaten van de leeftijdsgrens niet af kan van een slecht functionerende rechter op leeftijd.

Kans om te winnen

"Hier heb ik een kans om te winnen", zegt Korthals Altes over de keuze om bezwaar aan te tekenen tegen zijn ontslag als plaatsvervangend rechter. "Dat is misschien mijn rechterlijke inslag. Ik denk dat het goed is om te proberen het als rechter plaatsvervanger te doen. Dan kun je zien dat het functioneert en dan kunnen we zeggen, kijk we kunnen zeventigplussers nog prima gebruiker."

Korthals Altes was ook teleurgesteld dat hij niet door kon gaan omdat er nooit discussie over geweest is of met hem over gesproken is. Inmiddels staat hij daar anders in, ook vanwege andere werkzaamheden zoals lesgeven in Suriname. "Maar ik wil het nog heel graag en ik wil het ook bereiken voor mijn collega's."

Als rechter voor de rechter

Het ontslagbesluit dat Korthals Altes kreeg, is ondertekend door de minister van Rechtsbescherming. Daartegen tekent hij nu bezwaar aan, waar hij ergens in de komende maanden antwoord op krijgt. Mocht dat bezwaar worden afgewezen, dan gaat hij in beroep en wordt het een procedure voor de rechtbank.

Mogelijk komt Korthals Altes als rechter zelf voor de rechter te staan. "Ik zou dat een klein beetje gênant vinden. Voor je eigen ex-collega staan is toch een beetje wonderlijk, maar als het moet, moet het."

Willem Korthals Altes over leeftijdsdiscriminatie en opleiden van rechters in Suriname

Ster advertentie
Ster advertentie