Binnenland
NOS

Brandweerman Cor Bruijn liep PTSS op: 'Dat slaat in als een bom, dat vergeet je nooit meer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brandweerman Cor Bruijn liep PTSS op: 'Dat slaat in als een bom, dat vergeet je nooit meer'

Deze week werd bekend dat er een regeling komt voor mensen die PTSS hebben opgelopen tijdens hun werk voor de veiligheidsregio's. Onder anderen brandweerlieden met trauma krijgen recht op aanvulling op hun loon en ziekte, en vergoedingen voor medische kosten. Cor Bruijn zat bijna 30 jaar bij de brandweer en moest stoppen met dat werk vanwege PTSS. Hij vertelt meer in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Er komt een regeling voor mensen die PTSS opliepen bij hun werk voor de veiligheidsregio's. "Ik ben blij dat er nu in ieder geval iets mee gedaan wordt, maar of het voldoende is, is een ander verhaal", vertelt Bruijn.

'Dat vergeet je nooit'

De regeling geldt met terugwerkende kracht voor kosten die de afgelopen vijf jaar zijn gemaakt. "Mensen met dertig jaar brandweer-, ambulance- of politiediensten die hebben het ook opgelopen, wat gaan ze daarmee doen?", zegt Bruijn.

Bruijn heeft 24 jaar bij de ongevallendienst van de brandweer gewerkt, de tak van de brandweer die als eerste ter plaatse is bij ongelukken. Hij vertelt dat hij zwaar mentaal én fysiek werk heeft geleverd: "Je gaat op een gegeven moment het leed zien van de mensen die bijvoorbeeld in de auto zitten. Vooral als er kinderen bij betrokken zijn, wordt het een heel ander verhaal. Dat slaat in als een bom, dat vergeet je nooit."

'Lichtje ging uit'

In 2007 kampte Bruijn voor het eerst met PTSS-klachten: "Je staat je ding te doen en het lichtje gaat uit." De huisarts dacht aanvankelijk dat het burn-outklachten waren.

"Op een gegeven moment ben ik uitgevallen omdat ik flashbacks kreeg, uitval van spierfuncties", zegt Bruijn. Bij een andere huisarts kreeg hij de diagnose PTSS en werd hij verder geholpen. Hij kon zijn trauma's in een 'mooi hokje plaatsen, waar het rustig is'.

Napraten in de kazerne

PTSS bij mensen die werken bij hulpdiensten is en was nog weinig in beeld, in tegenstelling tot PTSS bij veteranen van Defensie, vertelt Bruijn. Hij wil graag dat het even goed geregeld wordt in de toekomst.

"Er wordt steeds meer aandacht aan besteed", zegt Bruijn. "Maar het is nog onvoldoende, vind ik." Hij vervolgt: "Als mensen iets traumatisch meemaken wordt er te weinig over gepraat. De mensen moeten zelf naar een instantie toestappen of naar een bedrijfsopvangteam." Hij sluit af door te zeggen dat er sneller nagepraat moet worden, al bij terugkomst in de kazerne.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie